Vanliga frågor till målare – och deras svar

Många frågor och osäkerheter kan uppstå när man målar om hemma.

Hur bestämmer man till exempel vilken typ av färg som passar bäst för ett visst rum? Eller hur förbereder man ytan för att säkerställa ett hållbart och snyggt resultat?

För att hjälpa till med dessa och många andra frågor har vi samlat några av de mest vanliga frågor som målare får och låtit en erfaren målare dela med sig av sina kunskaper och svar.

Behöver man bygglov för att måla om fasaden?

I många fall kan en förändring i byggnadens yttre, såsom en ny färg på fasaden, kräva bygglov beroende på dess inverkan på byggnadens karaktär och det omgivande området.

Det är därför viktigt att kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att få reda på vilka regler som gäller. Genom att göra detta säkerställer du att ditt målningsprojekt följer lokala bestämmelser och undviker eventuella problem som kan uppstå vid en kontroll.

Hur lång tid tar det att måla ett rum?

Tidsåtgången för att måla ett rum varierar beroende på flera faktorer. Viktigast är rummets storlek och väggarnas skick. För ett standardrum på cirka 20 kvadratmeter kan du förvänta dig att hela processen, från förberedelse till färdigställande, tar ungefär 2-4 dagar.

Det initiala steget, förarbetet, är ofta det som kräver mest tid. Detta innefattar att tvätta väggarna, spackla hål och ojämnheter samt slipa ytor. Efter att förarbetet är klart går själva målningen relativt snabbt. Det är dock viktigt att ge färgen tillräckligt med tid för att torka mellan varje lager, vilket kan påverka den totala tidsåtgången.

Vad kostar det att måla om huset?

Kostnaden för att måla om ett hus varierar beroende på flera faktorer såsom husets storlek, underlagets skick och typ av färg som används. Generellt sett kan priset för att måla om en husfasad ligga mellan 230 och 300 kronor per kvadratmeter. Detta pris inkluderar oftast inte kostnaden för material såsom färg vilket är viktigt att ha i åtanke.

För en mer exakt uppskattning av kostnaderna för att måla om ditt hus rekommenderas det att begära en offert. Genom att t.ex. kontakta en seriös målare i Solna, eller någon annanstans i landet, kan du inhämta en kostnadsfri offert som ger en tydligare bild av de totala kostnaderna.

Hur lång tid tar det att måla om ett hus?

Att måla om ett hus är ett omfattande projekt där tidsåtgången varierar beroende på olika faktorer som husets storlek och fasadens skick.

Förarbetet, som är en stor del av projektet, kan ta mellan 32 och 48 timmar för en normalstor villa. Detta inkluderar rengöring, skrapning och grundmålning. Själva målningsprocessen för fasaden tar ytterligare 24 till 40 timmar.

Om vi summerar dessa tider ser vi att den totala tidsåtgången för att måla om en normalstor villa kan ligga mellan 56 och 88 timmar. Det motsvarar mellan 7 och 11 arbetsdagar om man antar att en arbetsdag är 8 timmar.

Tiden kan dock variera ytterligare beroende på väderförhållanden och andra oförutsedda faktorer som kan påverka arbetets framsteg. Så dessa tidsramar bör man ta med en viss nypa salt och det är alltså inget som går att applicera på alla projekt.

Andra artiklar

Hur hittar man en seriös rörmokare i Älvsjö?

När vattnet droppar från taket, avloppet vägrar att samarbeta, eller värmesystemet plötsligt ger upp blir behovet av en pålitlig rörmokare snabbt uppenbart. För dig som bor i Älvsjö, liksom i resten av Stockholm, är det viktigt att hitta en seriös aktör som kan...

Så väljer du rätt VVS-företag i Solna

När det är dags att anlita en rörmokare Solna, eller egentligen var som helst i landet, är det viktigt att göra ett genomtänkt val. Ett pålitligt och skickligt VVS-företag kan inte bara lösa dina aktuella problem utan också förebygga framtida bekymmer. Här är några...

Fel i badrummet du kan fixa själv

Trots att man ska vara försiktig med att ta vatten över huvudet när det kommer till att reparera och byta ut saker i badrummet finns det faktiskt en hel del vanliga problem som man kan åtgärda på egen hand. Att känna igen dessa problem och veta att de ofta kan lösas...

Bygglov vid takarbeten – vad gäller?

Har du nyligen anlitat en takläggare (t.ex. en takläggare Borås) för att lägga om taket på din bostad? Då är det först och främst viktigt att du är väl informerad om de regler och krav som gäller för bygglov vid takarbeten. I Sverige är byggnadsreglerna strikta och...