Vad kostar en fasadrenovering?

När det kommer till att underhålla hemmet är fasadrenovering en viktig åtgärd som inte bara skyddar huset utan även förbättrar dess värde. En av de första frågorna som ofta dyker upp hos husägare i behov av fasadrenovering är givetvis: vad kommer det att kosta?

På en övergripande nivå kan vi kortfattat ange att genomsnittskostnaden för en fasadrenovering ligger på omkring 2000 kronor per kvadratmeter väggyta. Detta pris kan dock variera beroende på en rad olika faktorer såsom materialval, arbetskostnader, husets storlek och vem du väljer att anlita för jobbet.

Vad påverkar priset?

En av de största faktorerna som påverkar priset på en fasadrenovering är såklart kostnaden för att anlita en hantverkare.

Denna kostnad är betydligt högre jämfört med att genomföra renoveringen själv, men det är viktigt att förstå att man ofta får vad man betalar för. När man anlitar professionell hjälp ligger priset som nämnt tidigare ofta på cirka 2000 kronor per kvadratmeter väggyta.

Husets storlek och höjd

Husets storlek spelar också en avgörande roll i prissättningen. Större hus med mer väggyta innebär en högre total kostnad. Dessutom kan husets höjd vara en faktor – högre byggnader kan kräva extra byggställningar och säkerhetsåtgärder, vilket ytterligare ökar kostnaden.

Typ av fasad

Priset på fasadrenovering varierar också beroende på vilken typ av fasad ditt hus har. Till exempel kan renovering av träfasader vara dyrare på grund av de specifika behandlingar och material som krävs.

Prisexempel på en fasadrenovering

För att ge en konkret bild, låt oss säga att du har ett hus med en total väggyta på 100 kvadratmeter.

Med en genomsnittskostnad på 2000 kr/m² skulle den totala kostnaden för en fasadrenovering hamna runt 200 000 kronor. Men glöm inte att detta är ett ungefärligt pris – individuella faktorer som husets höjd och fasadtyp kan medföra ytterligare kostnader.

Ta in flera offerter för att få en uppfattning om priset

Ett effektivt sätt att få en realistisk uppfattning om kostnaden för en fasadrenovering är att begära in flera offerter från olika företag. Genom att jämföra offerter kan du inte bara få en bättre bild av marknadspriset.

Att ta in offerter är dessutom ett bra tillfälle att ställa frågor och diskutera dina specifika behov och önskemål med de som eventuellt kommer hjälpa dig med projektet. Det är viktigt att komma ihåg att det lägsta priset inte alltid innebär den bästa affären. Kvalitet, garantier och hantverkares erfarenhet är också viktiga faktorer att ta i beaktande.

Det finns goda möjligheter i hela landet att få offerter från olika aktörer. Men för att ta ett konkret exempel: om du exempelvis bor i Ystad med omnejd så erbjuder mfasader.se möjligheten att begära en offert för fasadrenovering Ystad. Detta kan vara en bra startpunkt för att få en uppfattning om kostnaderna i ditt lokalområde.

Andra artiklar

Vad innefattar en innergårdsrenovering?

Innergårdsrenovering är en omfattande process som syftar till att förbättra och förnya innergårdar. Projektet kan omfatta markarbete, plantering och installation av nya ytor och strukturer. En renovering av innergården kan innehålla flera olika saker. Allt från...

Vilka olika taktyper är vanligast i Sverige?

Tak är mer än bara ett skydd mot väder och vind. De utgör en del av husets arkitektur och estetik. Med många olika taktyper att välja mellan kan beslutet om vilket tak som är bäst för ett nytt hus kännas överväldigande. Här nedanför idag kommer vi därför att ta en...

Fördelar och nackdelar med solceller

Oavsett om du planerar att skaffa solceller Dalarna eller någon annanstans i Sverige finns det flera fördelar och nackdelar med att investera i denna form av förnybar energi. Solenergi anses vara en av de mest hållbara energikällorna, vilket gör den till ett...