Vilka olika taktyper är vanligast i Sverige?

taktyper i Sverige

Tak är mer än bara ett skydd mot väder och vind. De utgör en del av husets arkitektur och estetik. Med många olika taktyper att välja mellan kan beslutet om vilket tak som är bäst för ett nytt hus kännas överväldigande.

Här nedanför idag kommer vi därför att ta en liten närmare titt på vilka de mest populära taktyperna i Sverige, varför de är så pass omtyckta och hur de kan påverka husets övergripande utseende och funktion.

Sadeltak

Sadeltak kännetecknas av dess två lutande sidor som sträcker sig längs med husets långsidor och möts i en högsta punkt. Denna taktyp är särskilt vanlig i Sverige och erbjuder en klassisk och tidlös känsla. Lutningen på ett sadeltak varierar normalt mellan 15-60 grader vilket inte bara påverkar husets utseende utan också dess funktionella egenskaper.

Sadeltakets popularitet beror mycket på dess förmåga att anpassas till olika typer av takbeklädnader. För att takbeklädnaden ska fungera optimalt bör dock takets lutning överstiga 15 grader. Tegelpannor är ett mycket populärt val för sadeltak tack vare deras hållbarhet och klassiska utseende men taket fungerar även väl med andra material.

Mansardtak

Mansardtak, ofta benämnt som brutet tak, utmärker sig genom sin karakteristiska design där takfallet bryts. Detta innebär att taket börjar med en flackare del vid taknocken för att sedan övergå till en brantare del, vilket ger en unik och iögonfallande profil.

Ursprunget till mansardtaket kan härledas till 1600-talets Frankrike där det först användes för att skapa ytterligare bostadsyta under taket. I Sverige har denna taktyp blivit populär för dess förmåga att maximera utnyttjandet av utrymmet under taket samtidigt som det ger byggnaden ett mer exklusivt utseende.

Sargtak

Sargtak kännetecknas av dess nästan platta yta vilket gör dem till ett utmärkt val för de som önskar en funktionell uteplats på taket. Denna taktyp är särskilt vanlig på funkishus och större byggnader där dess enkla utformning kompletterar modern arkitektur.

På grund av att detta tak är så pass platt kräver sargtak mer regelbundet underhåll än de flesta andra taktyper, för att förhindra ansamling av löv och annat avfall som kan leda till fuktproblem.

Pulpettak

Pulpettak är en takform som verkligen ökat i popularitet bland husägare över hela landet under de senaste åren. Den består av endast en sluttande yta som lutar åt ett håll, vanligtvis med en lutning på mellan 3 och 10 grader. Denna typ av tak var tidigare mest använd på förråd och liknande byggnader men har på senare tiden som sagt blivit populär även för villor.

Pulpettakets popularitet i nybyggnationer av småhus kan delvis förklaras av dess förmåga att skapa en  distinkt och modern känsla.

Anlita takläggare när du ska lägga om taket

Att lägga om taket är en stor och viktig uppgift som kräver noggrannhet och rätt kompetens. För korrekt och hållbart arbete är det klokt att anlita en erfaren takläggare.

En duktig takläggare kan hjälpa dig från start till mål och ser dessutom till att allt blir korrekt. Det finns en mängd takläggare att välja mellan, så för att hitta rätt kan du enkelt börja med att söka runt på nätet. Du kan söka på exempelvis ”takläggare” följt av den stad eller ort där du bor – t.ex. ”takläggare Trosa” om du i eller i närheten av Trosa.

När du har hittat ett par olika aktörer är det en bra idé att be om offert från respektive företag så att du sedan kan jämföra deras pris och tjänsteutbud.

Andra artiklar

Viktiga tekniska framsteg inom spelbranschen

Precis som i andra branscher ändras trender på årlig basis inom teknikens värld. Kikar vi på tekniktrenderna för 2024 förekommer begrepp som bland annat miljövänlighet och Extended Reality (XR). Miljöfrågan är alltjämt aktuell oavsett vilken bransch man är verksam i,...

Vilka är de vanligaste problemen med avloppet?

Alla fastigheter stöter förr eller senare på problem med sina avlopp. Avloppsproblem kan vara både irriterande och potentiellt skadliga för hemmiljön. Dessa problem kan te sig på flera olika sätt. Det kan vara allt från att avloppet börjar lukta illa eller att vatten...