Världens längsta bro – topplista 2023

Danyang-Kunshan Grand Bridge - världens längsta bro

Undrar du över vilken bro som är världens längsta? Det finns en hel del långa broar runt om i världen, men världens längsta bro är Danyang-Kunshan Grand Bridge i Kina. Bron är 164,8 kilometer lång och slingrar sig över både land och vatten. Bron stod klar att användas år 2010 men det var inte fören juni 2011 som den officiellt utsågs som världens längsta bro utav Guinness World Records.

Det står alltså klart att Danyang-Kunshan Grand Bridge är världens största bro, men vilka är de övriga konkurrenter finns på listan över världens längsta broar år 2023. Ja, just detta kommer vi att gå igenom i denna artikel idag.

Världens 10 längsta broar 2023

1. Danyang-Kunshan Grand Bridge – 164,8 kilometer

Danyang-Kunshan Grand Bridge är världens längsta bro. Denna jätte bland broar sträcker sig över otroliga 164,8 kilometer och utgör i Kina länk som förbinder städerna Peking och Shanghai

2. Changhua-Kaohsiung Viaduct – 157,3 kilometer

Denna majestätiska bro tar andraplatsen som världens längsta bro. Changhua-Kaohsiung Viaduct liggeri Taiwan och har en längd på otroliga 157,317 kilometer, vilket som sagt gör den till världens näst längsta bro

3. Kita–Yaita – Japan 114,4 kilometer

Kita-Yaita bron, tar tredje platsen på listan över världens längsta broar. Denna japanska bro  sträcker sig över ett enormt avstånd på 114,424 kilometer och är idag en avgörande del av landets infrastruktur.

4. Tianjin Grand Bridge – 113,7 kilometer

Kina är verkligen ett land känt för sina spektakulära byggnadsverk för utöver världens längsta bro har de även världens fjärde största bro inom sitt lands gränser.. Tianjin Grand Bridge sträcker sig nämligen över hela 113,7 kilometer.

5. Cangde Grand Bridge – 105,8 kilometer

Med sina imponerande 105,8 kilometer, tar Cangde Grand Bridge en välförtjänt plats på vår lista. Bron, som är en del av Beijing-Shanghai höghastighetståg, är ännu ett imponerande exempel på Kinas ingenjörskunskaper.

6. Weinan Weihe Grand Bridge – 79,7 kilometer

Denna massiva bro, som sträcker sig över 79,7 kilometer och är en del av Zhengzhou-Xi’an höghastighetståg.

6. Bang Na Expressway – 54 kilometer

Som Thailands längsta bro och världens längsta bro som inte är för tåg, är Bang Na Expressway en mäktig syn med sina 54 kilometer. Denna sexfiliga motorväg slingrar sig över Bangkok och är en vital länk för stadsregionens trafik.

7. Beijing Grand Bridge – 48,1 kilometer

Beijing Grand Bridge sträcker sig över 48,1 kilometer och är idag en viktig del av Kinas omfattande tågtransportnätverk.

8. Metro Manila Skyway System – 39,2 kilometer

Metro Manila Skyway System är en upphöjd motorväg på 39,2 kilometer som sträcker sig över stora delar av metropolen Manila, vilket bidrar till att lösa stadens trafikutmaningar.

9. Lake Pontchartrain Causeway – 38,4 kilometer

Som den längsta bro enbart över vatten är Lake Pontchartrain Causeway i USA hela 38,4 kilometer lång och stäcker sig över Louisianas ikoniska sjö.

10. Line 1, Wuhan Metro Bridge – 37,7 kilometer

Med en längd av 37,7 kilometer slår sig Line 1, Wuhan Metro Bridge in på en 10:e plats i listan över världens längsta broar.

Andra artiklar

Vad påverkar elpriset?

Energimarknaden är en komplex värld där flera faktorer samverkar för att forma det pris vi konsumenter betalar för elen. Nord Pool, den nordiska elbörsen, spelar en central roll i denna process som handelsplats för elproducenter och elhandelsföretag. Priserna på Nord...

Så väljer du rätt fönster vid fönsterrenovering

Valet av rätt fönster vid en fönsterrenovering är avgörande för såväl hemmets utseende som dess energieffektivitet. I en värld där alternativen är många och de tekniska specifikationerna kan kännas överväldigande är det viktigt att grundligt förstå sina behov och de...

Så såg svenskarnas internetvanor ut 2023

Hur såg svenskarnas internetvanor ut 2023? Ja, nästan alla i Sverige använder internet och under 2023 har andelen som inte använder internet enligt Internetstiftelsen minskat med 1,2 procentenheter, vilket visar på en fortsatt digitalisering i samhället. Det är nu...