Varför firar vi trettondagen i Sverige?

Trettondagen är en välkänd tradition och helgdag som firas över hela världen och här i Sverige är detta inget undantag. Men vad representerar trettondag jul egentligen och varför fortsätter vi att upprätthålla denna sedvanlig tradition?

I denna artikel ska vi undersöka ursprunget till och betydelsen av trettondagen, för att förstå varför den fortfarande firas med stor entusiasm i Sverige. Från sina historiska och religiösa rötter till moderna tolkningar och festligheter, kommer vi att dyka djupt in i denna fascinerande tradition och besvara frågan varför firar vi trettondagen i Sverige?

När är trettondagen?

Trettondagen, som namnet antyder, firas den trettonde dagen efter julafton, det vill säga den 6:e januari. I kristen tradition börjar julen på juldagen, den 25:e december, vilket gör att trettondagen faller på den trettonde dagen i juletid.

Denna dag är en offentlig helgdag i Sverige, vilket innebär att många människor är lediga från arbete och skola för att fira denna speciella dag. Trots att traditionen har förändrats över tiden, har dess betydelse inom kulturen förblivit stark och firandet av trettondagen fortsätter att vara ett viktigt inslag i det svenska samhället.

Anledningen varför trettondagen firas

Trettondagen, också känt som Epiphany, har djupa rötter i den kristna traditionen och är mer än bara en fortsättning på julens festligheter. Den firas till minne av Jesus födelse och de tre vise männens ankomst till Jesus.

Ankomsten av de tre vise männen är särskilt betydelsefull. Dessa män reste långt för att träffa det nyfödda Jesusbarnet efter att ha sett en stjärna på himlen som signalerade hans födelse. Deras gåvor – guld, rökelse och myrra – är välkända symboler inom kristendomen.

Trettondagen är därför inte bara en fortsättning på julens glädje utan också en tid att reflektera över dessa händelser och deras betydelse. I Sverige markerar trettondagen, tillsammans med tjungondag Knut också slutet på juletid och de traditionella julfirandena. Den symboliserar en tid för förnyelse och ny början.

Hur firas trettondagen idag?

Trettondagens firande varierar över hela världen, och även inom Sverige kan det vara olika från plats till plats, beroende på lokala traditioner och individuella familjeseder. Men det finns några gemensamma inslag som oftast förekommer.

Gudstjänster och andakter – Trettondagen är en helgdag och många människor väljer att börja dagen med att delta i en gudstjänst. Dessa gudstjänster kan inkludera särskilda läsningar och sånger som är kopplade till de tre vise männens besök till Jesus.

Mat och dryck – Som med de flesta svenska högtider, innefattar trettondagen ofta särskild mat och dryck. Efter en stor julhelg kan trettondagsmenyn vara lite enklare, men det är fortfarande vanligt att äta rester från julbordet. Trettondagen är också sista dagen då det anses vara socialt acceptabelt att äta och dricka julens godsaker, som glögg, pepparkakor och lussekatter.

Andra artiklar

Viktiga tekniska framsteg inom spelbranschen

Precis som i andra branscher ändras trender på årlig basis inom teknikens värld. Kikar vi på tekniktrenderna för 2024 förekommer begrepp som bland annat miljövänlighet och Extended Reality (XR). Miljöfrågan är alltjämt aktuell oavsett vilken bransch man är verksam i,...

Vilka är de vanligaste problemen med avloppet?

Alla fastigheter stöter förr eller senare på problem med sina avlopp. Avloppsproblem kan vara både irriterande och potentiellt skadliga för hemmiljön. Dessa problem kan te sig på flera olika sätt. Det kan vara allt från att avloppet börjar lukta illa eller att vatten...