Varför ditt avlopp luktar illa och hur spolning kan hjälpa

Illaluktande avlopp är inget ovanligt problem. Det kan börja som en svag doft i köket eller badrummet och snabbt bli något som luktar i hela bostaden.

Vare sig det handlar om ett litet eller större stopp, är det viktigt att göra något åt det i tid. En lösning som oftast fungerar är att få rören spolade med högt tryck.

Men varför börjar det lukta från avloppet från första början? Och vad gör egentligen en spolning av avloppet?

Vad som får avloppen att börja lukta

Lukten från ett avlopp kommer oftast från gaser som bildas i rören när fett, matrester eller hår fastnar och börjar brytas ner. Sådana rester samlas med tiden på insidan av rörväggarna, särskilt i kök och badrum där mycket smuts och rester passerar varje dag. När smutsen ligger kvar för länge, börjar den lukta.

Ett annat vanligt skäl är vattenlås som torkat ut. Vattenlåset är böjen under exempelvis handfatet där lite vatten samlas för att hindra lukt från att komma upp. Om handfatet inte används på länge kan vattnet dunsta – och då är det fritt fram för lukt att komma in i rummet.

I vissa fall är det luftningen i rören som inte fungerar som den ska. Om trycket i systemet inte balanseras kan det göra att lukt trycks ut via golvbrunnar eller diskhoar, särskilt när man spolar vatten på andra ställen i huset.

Så hjälper spolning till att lösa problemet

När det luktar illa och det vanliga tricket med varmt vatten och rengöring inte hjälper, brukar det vara dags för en riktig spolning av avloppet. Vid en spolning används vatten med högt tryck för att få bort all smuts som sitter på insidan av rören.

Spolningen når djupt in i rören och får bort fett, tvålrester, avlagringar och allt annat som samlats. Det gör att vattnet rinner bättre, lukten försvinner och risken för stopp minskar.

Oavsett om du söker hjälp för att spola avlopp Stockholm, Göteborg, Malmö eller någon annanstans, så fungerar denna teknik på samma sätt och ger oftast samma goda resultat.

När det är dags att ta hjälp av en rörfirma

Om du har provat att rengöra vattenlåset, hällt kokhett vatten i avloppet och ändå märker att lukten dröjer sig kvar – då är det dags att ta hjälp. Samma sak gäller om vattnet börjar rinna långsamt eller om du hör bubblande ljud i rören. Det tyder ofta på att det finns ett stopp längre in som du inte kommer åt själv.

Kemikalier kan ibland lösa ett tillfälligt stopp, men de tar inte bort orsaken. Dessutom kan de skada rören över tid. En spolning är därför en både säkrare och mer långsiktig lösning.

Rörfirmor som arbetar med spolning har både rätt utrustning och erfarenhet. De kan bedöma om det räcker med att spola ett enskilt rör eller om hela systemet bör rengöras. Att få hjälp i tid gör också att risken för vattenskador minskar.

Så undviker du att lukten kommer tillbaka

Det bästa sättet att slippa problem med lukt är att hålla rören i bra skick. Undvik att hälla fett i vasken – det stelnar snabbt i rören och orsakar stopp. Skrapa av tallrikar innan du diskar, så att inte matrester följer med ner i avloppet. I duschen är det bra att rensa brunnen från hår lite då och då.

För de avlopp som används sällan, som i en tvättstuga eller ett gästrum, kan du ibland fylla på vatten i vattenlåset. Då behåller du skyddet mot lukt även där.

Att spola avloppen med några års mellanrum är ett smart sätt att hålla dem fräscha. Det kostar lite, men kan spara mycket besvär. Och du slipper den där unkna doften som gör det svårt att trivas i sitt eget hem.

Andra artiklar

När bör man överväga att byta ut avloppssystemet?

När avloppsrören börjar krångla kan det ställa till med stora problem i ett hus. Vattnet rinner inte undan som det ska, det luktar konstigt eller så dyker det upp fuktfläckar. I äldre byggnader är det vanligt att rören har börjat rosta eller spricka, men tecknen märks...

Hur kan jag förhindra frysta rör under vintern?

När vintern kommer och kylan biter tag i huset, kan vattenrör lätt frysa om de inte är tillräckligt skyddade. Ett fruset rör betyder inte bara att vattnet slutar rinna – det kan också spricka och orsaka stora vattenskador. Därför är det viktigt att ligga steget före...

Hur lång tid tar en badrumsrenovering egentligen?

En badrumsrenovering är ett projekt som kräver noggrann planering och rätt kompetens för att det ska bli lyckat. Många som funderar på att fräscha upp sitt badrum undrar hur lång tid det faktiskt tar innan allt är klart – från första rivning till det att kakel, dusch...

Takrenovering i Sollentuna – allt du behöver tänka på

Tak skyddar huset från regn, snö och blåst, men med tiden slits det ut. Om skador inte åtgärdas kan vatten tränga in och orsaka fuktskador i huset. Ibland räcker det med mindre reparationer, men ibland krävs det större renoveringar. Många väntar för länge med att fixa...