Vakna snabbare och ta tag i dagen

De flesta har svårt att gå upp direkt när larmet går på morgonen. Det är ju så enkelt att snooza och somna om. Tyvärr får det konsekvenser eftersom de flesta också har en tid att passa på morgonen. Att inte kunna vakna snabbt och gå upp på morgonen kan alltså orsaka stress som i längden kan skada den psykiska hälsan.

För dig som gärna ligger kvar i sängen längre än du borde och ändå är trött när du går upp kommer här tre användbara tips.

Sov tillräckligt

Det absolut bästa sättet att se till att man vaknar i tid, och snabbt, är att sova tillräckligt. Hur många timmar man behöver sova per natt varierar, men om du sovit så länge som du behöver är chansen stor att du vaknar ordentligt när väckarklockan ringer, om inte innan.

Om du har sovit dåligt, eller för lite, kan det vara svårt att vakna på morgonen eftersom du är trött och egentligen behöver sova mer.

Väckarklocka och ljus

Även om man vaknar kan det vara svårt att ta sig upp ur sängen. Ett bra tips är då att lägga väckarklockan en bit ifrån sängen så att du behöver gå upp för att stänga av den. Visst finns risken att du lägger dig i sängen igen, men att du somnar om är inte lika sannolikt som om du skulle ha stängt av väckarklockan från sängen.

När du väl kommit upp är det en bra idé att dra ifrån gardinerna för att släppa in dagsljus. Det hjälper dig att vakna och minskar risken för att du skulle somna om ifall du lade dig i sängen igen. Om man vaknar medan det ännu är mörkt kan det vara en bra idé att i alla fall tända en lampa.

Kallt vatten

Ett glas kallt vatten är alltid bra att dricka på morgonen, även om det kanske inte hjälper dig att vakna. Prova istället att skvätta iskallt vatten i ansiktet. Det kan både hjälpa dig att vakna och få dig att känna dig pigg och fräsch.

För den modiga som vill ta det ett steg längre är en kall dusch ett bra sätt att vakna på morgonen. Många upplever att de är trötta och nästan halvsovande även efter de gått upp. Då kan chocken av kallt vatten hjälpa.

Det finns alltså flera sätt att tvinga sig själv att vakna. För den som vill vakna fridfullt är dock det första tipset det bästa, att sova ordentligt.

Andra artiklar

Vilka delar av huset är viktigast att underhålla?

Bostadsägande innebär mer än bara att ha ett ställe att bo på. Det är en investering som kräver regelbundet underhåll för att säkerställa att det inte bara ser bra ut, utan också förblir funktionellt och säkert på lång sikt. Men med så många delar och system som utgör...

De främsta fördelarna med att anlita en takläggare

Oavsett om du äger en bostadsfastighet eller ett kommersiell fastighet kommer det tillfällen då taket behöver repareras eller bytas ut. I dessa situationer kan det vara frestande att överväga att göra det själv för att spara pengar. Men det finns många fördelar med...

Dags att putsa om fasaden (tänk på detta)

Det är lika viktigt att ta hand om hemmets inre som att underhålla dess yttre. Fasaden, som är husets ansikte utåt, kan med tiden förlora sin lyster och charm på grund av väder och vind. Det kan det vara dags att putsa om fasaden. Att putsa om fasaden är ett stort...

Hur ansöker man om bygglov?

När du har bestämt dig för att bygga något nytt, oavsett om det är en uteplats, en tillbyggnad eller kanske ett helt nytt hus, är det dags att ansöka om bygglov. Processen startar genom att du skickar in din ansökan till Byggnadsnämnden i kommunen där du bor. Men att...