Vakna snabbare och ta tag i dagen

De flesta har svårt att gå upp direkt när larmet går på morgonen. Det är ju så enkelt att snooza och somna om. Tyvärr får det konsekvenser eftersom de flesta också har en tid att passa på morgonen. Att inte kunna vakna snabbt och gå upp på morgonen kan alltså orsaka stress som i längden kan skada den psykiska hälsan.

För dig som gärna ligger kvar i sängen längre än du borde och ändå är trött när du går upp kommer här tre användbara tips.

Sov tillräckligt

Det absolut bästa sättet att se till att man vaknar i tid, och snabbt, är att sova tillräckligt. Hur många timmar man behöver sova per natt varierar, men om du sovit så länge som du behöver är chansen stor att du vaknar ordentligt när väckarklockan ringer, om inte innan.

Om du har sovit dåligt, eller för lite, kan det vara svårt att vakna på morgonen eftersom du är trött och egentligen behöver sova mer.

Väckarklocka och ljus

Även om man vaknar kan det vara svårt att ta sig upp ur sängen. Ett bra tips är då att lägga väckarklockan en bit ifrån sängen så att du behöver gå upp för att stänga av den. Visst finns risken att du lägger dig i sängen igen, men att du somnar om är inte lika sannolikt som om du skulle ha stängt av väckarklockan från sängen.

När du väl kommit upp är det en bra idé att dra ifrån gardinerna för att släppa in dagsljus. Det hjälper dig att vakna och minskar risken för att du skulle somna om ifall du lade dig i sängen igen. Om man vaknar medan det ännu är mörkt kan det vara en bra idé att i alla fall tända en lampa.

Kallt vatten

Ett glas kallt vatten är alltid bra att dricka på morgonen, även om det kanske inte hjälper dig att vakna. Prova istället att skvätta iskallt vatten i ansiktet. Det kan både hjälpa dig att vakna och få dig att känna dig pigg och fräsch.

För den modiga som vill ta det ett steg längre är en kall dusch ett bra sätt att vakna på morgonen. Många upplever att de är trötta och nästan halvsovande även efter de gått upp. Då kan chocken av kallt vatten hjälpa.

Det finns alltså flera sätt att tvinga sig själv att vakna. För den som vill vakna fridfullt är dock det första tipset det bästa, att sova ordentligt.

Andra artiklar

Vad innefattar en innergårdsrenovering?

Innergårdsrenovering är en omfattande process som syftar till att förbättra och förnya innergårdar. Projektet kan omfatta markarbete, plantering och installation av nya ytor och strukturer. En renovering av innergården kan innehålla flera olika saker. Allt från...

Vilka olika taktyper är vanligast i Sverige?

Tak är mer än bara ett skydd mot väder och vind. De utgör en del av husets arkitektur och estetik. Med många olika taktyper att välja mellan kan beslutet om vilket tak som är bäst för ett nytt hus kännas överväldigande. Här nedanför idag kommer vi därför att ta en...

Fördelar och nackdelar med solceller

Oavsett om du planerar att skaffa solceller Dalarna eller någon annanstans i Sverige finns det flera fördelar och nackdelar med att investera i denna form av förnybar energi. Solenergi anses vara en av de mest hållbara energikällorna, vilket gör den till ett...