Vakna snabbare och ta tag i dagen

De flesta har svårt att gå upp direkt när larmet går på morgonen. Det är ju så enkelt att snooza och somna om. Tyvärr får det konsekvenser eftersom de flesta också har en tid att passa på morgonen. Att inte kunna vakna snabbt och gå upp på morgonen kan alltså orsaka stress som i längden kan skada den psykiska hälsan.

För dig som gärna ligger kvar i sängen längre än du borde och ändå är trött när du går upp kommer här tre användbara tips.

Sov tillräckligt

Det absolut bästa sättet att se till att man vaknar i tid, och snabbt, är att sova tillräckligt. Hur många timmar man behöver sova per natt varierar, men om du sovit så länge som du behöver är chansen stor att du vaknar ordentligt när väckarklockan ringer, om inte innan.

Om du har sovit dåligt, eller för lite, kan det vara svårt att vakna på morgonen eftersom du är trött och egentligen behöver sova mer.

Väckarklocka och ljus

Även om man vaknar kan det vara svårt att ta sig upp ur sängen. Ett bra tips är då att lägga väckarklockan en bit ifrån sängen så att du behöver gå upp för att stänga av den. Visst finns risken att du lägger dig i sängen igen, men att du somnar om är inte lika sannolikt som om du skulle ha stängt av väckarklockan från sängen.

När du väl kommit upp är det en bra idé att dra ifrån gardinerna för att släppa in dagsljus. Det hjälper dig att vakna och minskar risken för att du skulle somna om ifall du lade dig i sängen igen. Om man vaknar medan det ännu är mörkt kan det vara en bra idé att i alla fall tända en lampa.

Kallt vatten

Ett glas kallt vatten är alltid bra att dricka på morgonen, även om det kanske inte hjälper dig att vakna. Prova istället att skvätta iskallt vatten i ansiktet. Det kan både hjälpa dig att vakna och få dig att känna dig pigg och fräsch.

För den modiga som vill ta det ett steg längre är en kall dusch ett bra sätt att vakna på morgonen. Många upplever att de är trötta och nästan halvsovande även efter de gått upp. Då kan chocken av kallt vatten hjälpa.

Det finns alltså flera sätt att tvinga sig själv att vakna. För den som vill vakna fridfullt är dock det första tipset det bästa, att sova ordentligt.

Andra artiklar

Allt du behöver veta om stenläggning

Planerar du att genomföra en stenläggning runt ditt hem eller i din trädgård? Då har du kommit rätt. I denna artikel kommer vi att beröra de grundläggande aspekterna av stenläggning, från val av material till de tekniker som säkerställer ett hållbart och bra resultat....

4 saker du kanske inte visste om takbyte

Takbyte är en stor investering och ett projekt som kräver noggrann planering. Det är inte bara en fråga om att välja rätt material och hantverkare, utan det finns också en rad andra aspekter att ta hänsyn till. I denna artikel avslöjar vi fyra kanske mindre kända...

5 vanliga frågor inför ett takbyte

Att byta tak kan vara en omfattande och ofta kostsam uppgift som kräver noggrann planering och förberedelse. Det finns många aspekter att tänka på, från materialval till tidsramar och kostnader. Det är således inte ovanligt att en rad frågor kan komma att dyka upp när...