Vakna snabbare och ta tag i dagen

De flesta har svårt att gå upp direkt när larmet går på morgonen. Det är ju så enkelt att snooza och somna om. Tyvärr får det konsekvenser eftersom de flesta också har en tid att passa på morgonen. Att inte kunna vakna snabbt och gå upp på morgonen kan alltså orsaka stress som i längden kan skada den psykiska hälsan.

För dig som gärna ligger kvar i sängen längre än du borde och ändå är trött när du går upp kommer här tre användbara tips.

Sov tillräckligt

Det absolut bästa sättet att se till att man vaknar i tid, och snabbt, är att sova tillräckligt. Hur många timmar man behöver sova per natt varierar, men om du sovit så länge som du behöver är chansen stor att du vaknar ordentligt när väckarklockan ringer, om inte innan.

Om du har sovit dåligt, eller för lite, kan det vara svårt att vakna på morgonen eftersom du är trött och egentligen behöver sova mer.

Väckarklocka och ljus

Även om man vaknar kan det vara svårt att ta sig upp ur sängen. Ett bra tips är då att lägga väckarklockan en bit ifrån sängen så att du behöver gå upp för att stänga av den. Visst finns risken att du lägger dig i sängen igen, men att du somnar om är inte lika sannolikt som om du skulle ha stängt av väckarklockan från sängen.

När du väl kommit upp är det en bra idé att dra ifrån gardinerna för att släppa in dagsljus. Det hjälper dig att vakna och minskar risken för att du skulle somna om ifall du lade dig i sängen igen. Om man vaknar medan det ännu är mörkt kan det vara en bra idé att i alla fall tända en lampa.

Kallt vatten

Ett glas kallt vatten är alltid bra att dricka på morgonen, även om det kanske inte hjälper dig att vakna. Prova istället att skvätta iskallt vatten i ansiktet. Det kan både hjälpa dig att vakna och få dig att känna dig pigg och fräsch.

För den modiga som vill ta det ett steg längre är en kall dusch ett bra sätt att vakna på morgonen. Många upplever att de är trötta och nästan halvsovande även efter de gått upp. Då kan chocken av kallt vatten hjälpa.

Det finns alltså flera sätt att tvinga sig själv att vakna. För den som vill vakna fridfullt är dock det första tipset det bästa, att sova ordentligt.

Andra artiklar

Tips för att tänka mer klimatsmart i vardagen

Det blir allt viktigare att tänka på klimatet, i alla fall om man utgår efter hur mycket det pratas om det. Alla kan inte bli miljöhjältar som lever utan att påverka klimatet, men det finns mycket man kan göra ändå. Här kommer därför några tips för dig som vill leva...

Spara på din tid med dessa konkreta tips

De flesta har någon gång tyckt att dynget har för få timmar. Det kan vara svårt att hinna med allt man måste och, framförallt, allt man vill. Om du varje dygn ägnar 8 timmar var till både jobb och sömn bör du ha 8 timmar kvar till fritid, alltså en tredjedel av...

Lär dig något nytt i 3 steg

Att lära sig något nytt kan kännas lockande, men det är inte helt lätt att veta var man ska börja. Om du känner igen dig är denna artikel för dig. Genom att följa dessa 3 steg kan du på ett enkelt sätt komma igång med en ny hobby, även om det såklart kommer krävas en...

Hur och vad man ska organisera

Det kan vara väldigt stressande att ha oordning omkring sig. Faktum är också att det kan försvåra vardagliga uppgifter som att städa och minska ens produktivitet. Många önskar att de var bättre på att organisera, men det är svårt att veta var man ska börja. Gör det...