Vad är golvavjämning?

För att ett golv ska kunna läggas på ett bra sätt är det viktigt att underlaget är i perfekt skick. Små avvikelser där golvet sviktar, lutar eller är ojämnt kan leda till stora problem, särskilt i badrum.

Det är här golvavjämning kommer in i bilden. Denna process innebär att man skapar en slät och jämn yta som är perfekt för att lägga nya golvbeläggningar. Oavsett om det handlar om att förbereda för parkett, klinker eller vinyl är en korrekt genomförd golvavjämning avgörande för slutresultatet.

Vad innebär golvavjämning?

Golvavjämning är en process där man arbetar för att skapa en jämn och slät yta på ett befintligt golvunderlag. Detta kan vara en nödvändig åtgärd för att förbereda underlaget inför installation av olika typer av golvbeläggningar. Metoderna för golvavjämning varierar beroende på underlagets skick och det material som ska läggas ovanpå.

Processen innebär vanligtvis att man applicerar en speciell avjämningsmassa som fyller ut ojämnheter, hål och sprickor i underlaget. Detta säkerställer att ytan blir optimal för att stödja den nya beläggningen utan risk för skador eller ojämn slitage över tid. Golvavjämning är speciellt viktig våtrum där vattentäthet och jämnhet kan påverka rummets funktion.

Genom att utföra golvavjämning kan man förlänga livslängden på det nya golvet och säkerställa att det ser bra ut samt fungerar som det ska.

Det består golvavjämningsmassa av

I grunden består massan av sand och bindemedel, ofta i form av cement som aluminatcement eller portlandcement. Valet av cementtyp påverkas av underlagets krav på hållfasthet och eventuella behov av snabb torktid.

Till dessa grundkomponenter tillsätts olika tillsatsmedel för att förbättra massans egenskaper. Dessa tillsatser kan inkludera polymerer och plastfibrer som bidrar till att minska risken för sprickor när massan torkar. De kan även ge golvet en viss svikt vilket är fördelaktigt i många lägen.

Anlita ett företag för att få hjälp

Utförandet av golvavjämning kräver precision och kunskap om rätt tekniker och material. Om du inte är helt säker på hur processen ska genomföras eller om du vill säkerställa att arbetet utförs korrekt kan det vara en god idé att anlita ett företag som specialiserar sig på detta.

Det lättaste sättet att hitta vilka aktörer som finns tillgängliga att anlita där just du bor är genom att söka på nätet. Om du exempelvis bor i Stockholm kan du söka efter ”golvavjämning Stockholm” för att få upp relevanta resultat. Men samma princip gäller oavsett var du bor någonstans.

Genom att anlita experter inom golvavjämning kan du spara både tid och pengar, samtidigt som du får ett bra resultat. Kom dock ihåg att alltid jämföra hantverkare innan du bestämmer dig för vilket företag som du ska anlita. På så sätt försäkrar du dig om att du får bästa värdet för dina pengar.

Andra artiklar

Tapetsering för nybörjare – bra tips & råd

Är du redo att förvandla dina väggar från tråkiga och enfärgade till spännande och personliga? Tapetsering kan vara nyckeln till just detta. Men för en nybörjare kan tanken på att välja rätt mönster, hantera tapetklister och matcha mönster vara en aning...

Är det möjligt att måla om huset året runt?

Många husägare undrar om det går att måla om sitt hus oavsett årstid. Svaret är ja, det går att måla om huset året runt, men det finns definitivt tider som är lämpligare än andra. Under de kallare månaderna, särskilt vintern, innebär låga temperaturer och hög...

Hur kan man börja investera i fastigheter?

Investeringar i fastigheter har länge varit en populär och beprövad väg till finansiell trygghet och förmögenhet. Fastigheter har under lång tid använts av världens rikaste personer för att bygga upp och behålla rikedom, och det är inte svårt att förstå varför -...

Vanliga tecken på att det är dags att byta takpannor

Funderar du på om det är dags att genomföra en takläggning Bromma eller var du nu bor för att byta ut dina gamla takpannor? Taket är trots allt en av de viktigaste delarna av ett hus, och det är därför viktigt att hålla det i gott skick. Det kan vara svårt att avgöra...