Tips till dig som ska investera i fastigheter och lägenhetshus

Investering i fastigheter och lägenhetshus är en av de mest stabila och potentiellt lönsamma finansiella satsningarna man kan göra. Fastighetsinvesteringar är dock inget snabbt sätt att tjäna pengar, och det finns många aspekter att beakta innan man genomför ett fastighetsköp.

Denna guide syftar till att ge dig de viktigaste tipsen för att lyckas med din investering. Vi kommer att gå igenom allt från att välja rätt typ av fastighet och finansieringsmetoder, och ett par andra saker. Läs vidare för att få kunskapen du behöver för att ta välgrundade beslut och maximera din avkastning på investeringen.

Besikta fastigheten noggrant

Innan du slår till och köper en fastighet, är det absolut nödvändigt att genomföra en noggrann besiktning. Det mest effektiva sättet att göra detta på är att anlita en besiktningsman.

En besiktningsman kan identifiera eventuella problem och brister som kan vara kostsamma att åtgärda i efterhand. Detta är särskilt viktigt om du planerar att investera i lägenhetshus i stora städer som Stockholm, där även renoveringar som t.ex. trapphusmålning Stockholm kan bli en dyr affär.

Genom att anlita en expert får du en objektiv och detaljerad överblick av fastighetens skick. Detta gör det möjligt för dig att antingen förhandla om priset eller helt avstå från köpet om alltför många allvarliga problem uppdagas. Med andra ord, en besiktning ger dig den information du behöver för att göra en säker och genomtänkt investering.

Gör en bedömning av risken

Investeringar i fastigheter och lägenhetshus kommer alltid med en viss grad av risk, och det är viktigt att du gör en omfattande riskbedömning innan du investerar. Här är några av de vanligaste riskfaktorerna du bör beakta.

Kostnader

Initiala kostnader som inköpspris och renoveringar är bara början. Oväntade underhållskostnader kan snabbt äta upp din avkastning om du inte är förberedd.

Risk för ökande räntor

Om du finansierar ditt fastighetsköp med lån måste du vara medveten om risken för räntehöjningar. En ökning av räntan kan påverka dina månatliga betalningar och därmed också din lönsamhet.

Marknadsrisk

Fastighetsmarknaden är cyklisk och kan påverkas av flera makroekonomiska faktorer som arbetslöshet, inflation och ekonomisk tillväxt. En marknadsnedgång kan leda till minskade hyresintäkter och fallande fastighetsvärden.

Fastighetsspecifika risker

Varje fastighet har sina egna unika risker, vare sig det gäller skick, läge eller typ av byggnad. En noggrann besiktning inklusive en teknisk besiktning kan hjälpa dig identifiera dessa risker tidigt.

Att göra en genomtänkt och välgrundad riskbedömning ger dig en stark grund att stå på i din investering. Det hjälper dig inte bara att identifiera potentiella fallgropar, utan ger dig också verktygen för att minimera dessa risker och maximera din avkastning.

Skaffa ett lånelöfte

Det första du bör ha på plats innan du börjar leta efter en fastighet att investera i är att ha ett lånelöfte på plats. Ett lånelöfte är en förhandsbedömning från banken som talar om hur mycket du kan låna och under vilka villkor. Detta ger dig en tydlig budgetram att förhålla dig till när du börjar utforska marknaden.

Det är viktigt att komma ihåg att i Sverige får du låna upp till max 85 procent av bostadens värde. Resterande 15 procent måste du betala i kontantinsats. Att ha klart med din finansiering i förväg gör att du snabbt kan agera när du hittar en fastighet som passar dina investeringskriterier.

Ett lånelöfte fungerar även som en signal till säljaren att du är en seriös köpare, vilket kan ge dig en fördel i förhandlingar. Att skaffa ett lånelöfte är en enkel men effektiv förberedelse för din fastighetsinvestering.

Andra artiklar

Vilka tjänster tillhandahåller en rörmokare?

Vilka tjänster erbjuder en rörmokare? Rörmokare, eller VVS-installatörer, utför en mängd olika uppgifter som rör allt från reparationer och installationer till underhåll av vatten-, värme- och avloppssystem. Såklart kan detta dock variera beroende på företag till...

Vanliga frågor om takläggning besvarade

Att lägga om taket eller genomföra en takrenovering är ett stort projekt som väcker många frågor. Här besvarar vi några av de vanligaste frågorna som husägare ställer när det kommer till takläggning. Vad kostar en takläggare? Priset för att anlita en takläggare kan...

Allt du behöver veta om takpapp

Ska du lägga papptak Skåne eller funderar på om takpapp är rätt val för ditt hus? Takpapp är ett prisvärt och hållbart material som har blivit ett populärt alternativ för många husägare, särskilt på platta eller låglutande tak. Men vad innebär det egentligen att lägga...

Saker du kan lösa på egen hand i ditt hem

Att fixa och förbättra saker i hemmet på egen hand kan vara både tillfredsställande och kostnadseffektivt. Vissa saker kan du enkelt hantera själv, medan andra jobb är bäst att lämna till utbildade hantverkare. Här nedanför idag kommer vi gå igenom vad du kan ta itu...