Tips för att tänka mer klimatsmart i vardagen

Det blir allt viktigare att tänka på klimatet, i alla fall om man utgår efter hur mycket det pratas om det. Alla kan inte bli miljöhjältar som lever utan att påverka klimatet, men det finns mycket man kan göra ändå. Här kommer därför några tips för dig som vill leva mer klimatsmart – och spara pengar!

Planera dina matinköp

Ett bra sätt att rädda både miljön och plånboken är att planera sina matinköp. Ofta köper man hem betydligt mer än man använder vilket resulterar i att man får kasta massor av mat. Försök därför planera dina måltider och inköp.

Om du gärna vill laga något med exempelvis morötter men det bara finns att köpa i en stor påse kan du försöka hitta ett annat recept som också innehåller morötter. Skulle det dock gå att köpa morötterna i lösvikt bör du istället tänka på att inte köpa för mycket utan bara det du behöver.

Använd rester

Istället för att kasta mat som blivit över kan man frysa in den. Har man råvaror som blivit över, såsom grönsaker, eller produkter som håller på att gå ut kan man försöka hitta ett recept att laga med dessa. Istället för att kasta överbliven mat och köpa nytt kan du få en hel måltid utan extra kostnad.

Att använda rester handlar dock inte bara om matrester. Ofta kastar man fullt användbara saker som blivit över, kanske från projekt hemma. Oavsett om det är en tygbit eller en planka kan det alltid användas till något.

Laga och återanvänd

När något går sönder tänker man oftast att det är dags att köpa nytt. Istället bör man kolla en extra gång för att se om föremålet går att laga. Kanske är det något alldeles för komplicerat, men till exempel ett hål i ett klädesplagg kan fixas på några minuter.

Det är också bra att återanvända saker. Till en början kan man tänka på att återanvända påsarna man köper i affären, kanske som soppåsar. Sedan kan man fundera på att köpa återanvändbara föremål. Att köpa en tygkasse och små grönsakspåsar att ha när du handlar är både klimatsmart och ett bra sätt att spara pengar.

Avslutningsvis

Avslutningsvis finns det, utöver dessa tips, massor av sätt att tänka klimatsmart i vardagen. Ta cykeln istället för bilen, vädra kläder mellan användningar istället för att tvätta när det egentligen inte behövs, tänk till innan du kastar något o.s.v. Alla kan som sagt inte vara miljöhjältar, men allt vi kan göra är bättre än inget.

Andra artiklar

Vilka delar av huset är viktigast att underhålla?

Bostadsägande innebär mer än bara att ha ett ställe att bo på. Det är en investering som kräver regelbundet underhåll för att säkerställa att det inte bara ser bra ut, utan också förblir funktionellt och säkert på lång sikt. Men med så många delar och system som utgör...

De främsta fördelarna med att anlita en takläggare

Oavsett om du äger en bostadsfastighet eller ett kommersiell fastighet kommer det tillfällen då taket behöver repareras eller bytas ut. I dessa situationer kan det vara frestande att överväga att göra det själv för att spara pengar. Men det finns många fördelar med...

Dags att putsa om fasaden (tänk på detta)

Det är lika viktigt att ta hand om hemmets inre som att underhålla dess yttre. Fasaden, som är husets ansikte utåt, kan med tiden förlora sin lyster och charm på grund av väder och vind. Det kan det vara dags att putsa om fasaden. Att putsa om fasaden är ett stort...

Hur ansöker man om bygglov?

När du har bestämt dig för att bygga något nytt, oavsett om det är en uteplats, en tillbyggnad eller kanske ett helt nytt hus, är det dags att ansöka om bygglov. Processen startar genom att du skickar in din ansökan till Byggnadsnämnden i kommunen där du bor. Men att...