Tips för att lära sig laga mat

I ett hälsosamt liv är kosten en viktig del. Att äta bra kan innebära olika saker, men de flesta är nog överens om att det inte innebär pizza och annan snabbmat. För att få i sig så bra mat som möjligt bör man istället satsa på att köpa råvaror som man själv tillagar.

Då man lagar egen mat vet man precis vad den innehåller och kan försäkra sig om att man inte får i sig några ohälsosamma ämnen. Här kommer därför några tips för dig som annars lever på fiskpinnar och pommes på hur du kan lära dig konsten att laga mat.

Börja smått

Många tror att matlagning är komplicerat och visst kan det vara det ibland, men inte om man börjar med enkla recept. Istället för att försöka dig på en avancerad maträtt kan du börja med att helt enkelt göra eget potatismos istället för att köpa i pulverform.

Sedan kan du prova att panera fisk själv istället för att köpa fiskpinnar. Att göra egna pommes i ugnen är inte heller särskilt svårt och är betydligt nyttigare än de friterade du kan köpa på en snabbmatsrestaurang. Prova även att göra egna köttbullar eller, om du hellre äter vegetariskt, vegobullar.

Laga vegetariskt

För den som är ovan att laga mat är det inte helt lätt att få till kött. Det måste ofta tillagas på ett speciellt sätt för att få rätt smak och för att bli färdigt. Särskilt kyckling bör man vara försiktig med om man är ovan. Därför kan det vara lättare att börja med grönsaker.

Eftersom grönsaker kan ätas råa är det inte lika viktigt med tillagningen och de är dessutom enkla att ha att göra med. En perfekt maträtt för den nyblivna hemmakocken är grönsakssoppa. Skär upp lite blandade grönsaker och koka upp de med vatten och en buljongtärning och middagen är färdig.

Gör matlådor

Om du vill äta nyttigare och mer hemlagad mat men inte orkar laga mat varje dag är matlådor perfekt. Då du lagar mat kan du göra dubbel sats och frysa in ett par matlådor att äta senare. På så sätt slipper du vända dig till snabbmatsrestaurangerna och affärernas frysdiskar när du inte orkar laga mat. Matlådor är dessutom perfekta att ta med till jobbet för att undvika att du köper en onyttig lunch någonstans. På så sätt sparar du också pengar.

Sammanfattningsvis behöver inte matlagning vara särskilt avancerat så länge man håller det på en lagom nivå. Om man börjar smått med att byta ut lite halvfabrikat och snabbmat i taget kan man bli en hemmakock på nolltid!

Andra artiklar

Hur man tänker klimatsmart i vardagen

Det blir allt viktigare att tänka på klimatet, i alla fall om man utgår efter hur mycket det pratas om det. Alla kan inte bli miljöhjältar som lever utan att påverka klimatet, men det finns mycket man kan göra ändå. Här kommer därför några tips för dig som vill leva...

3 tips för att spara tid

De flesta har någon gång tyckt att dynget har för få timmar. Det kan vara svårt att hinna med allt man måste och, framförallt, allt man vill. Om du varje dygn ägnar 8 timmar var till både jobb och sömn bör du ha 8 timmar kvar till fritid, alltså en tredjedel av...

Lär dig något nytt i 3 steg

Att lära sig något nytt kan kännas lockande, men det är inte helt lätt att veta var man ska börja. Om du känner igen dig är denna artikel för dig. Genom att följa dessa 3 steg kan du på ett enkelt sätt komma igång med en ny hobby, även om det såklart kommer krävas en...

Hur och vad man ska organisera

Att ha oordning omkring sig kan vara väldigt stressande. Det kan dessutom försvåra vardagliga uppgifter som att städa och minska ens produktivitet. Många önskar att de var bättre på att organisera, men det är svårt att veta var man ska börja. Gör det enkelt Vem som...