Problem i badrummet som du kan fixa på egen hand

Badrum kan drabbas av många olika typer av problem. Vissa av dessa kräver att man tar in en behörig rörmokare, men många gånger finns det enklare åtgärder som du kan utföra själv för att åtgärda vanliga problem.

I denna artikel kommer vi att gå igenom några av dessa vanliga problem som ofta uppstår i badrum och hur du steg för steg kan lösa dem på egen hand.

Stopp i toan

Stopp i toaletten är ett vanligt förekommande problem i många hem.

Orsakerna varierar från för mycket nedspolat toalettpapper till oavsiktligt nedspolade föremål. Ofta går det att lösa problemet genom att fortsätta spola i toan under jämna mellanrum, men om inte detta funkar kan du testa att använda dig av en vaskrensare eller toaborste.

Stopp i handfatet

Precis som men stopp i toan, är stopp i handfatet också ett annat vanligt problem i många badrum. Detta kan orsakas av hår, tvålrester och andra föremål som samlas i avloppet. För att lösa detta behöver du inte alltid söka hjälp utifrån. Börja med att ta bort vattenlåset och se om det finns något som blockerar där.

Om stoppet sitter djupare kan en vaskrensare även här oftast lösa problemet. Om dessa metoder inte fungerar kan du behöva demontera rördelarna under handfatet för en grundligare rengöring. Kom ihåg att placera en hink under rören för att fånga upp vatten och rester som kan falla ut när du öppnar rörsystemet.

Kran som droppar

En droppande kran är inte bara irriterande utan kan även orsaka onödig vattenförbrukning. Lyckligtvis är detta ett av de enklare problemen du kan åtgärda själv. Först och främst behöver du stänga av vattentillförseln till kranen. Detta görs oftast med en ventil under handfatet. Se till att kranen är helt stängd genom att vrida på den tills den inte droppar längre.

Nästa steg är att demontera kranen. Detta görs vanligtvis genom att skruva loss en skruv som håller fast handtaget på kranen. När handtaget är borttaget kommer du åt insidan där du kan hitta packningen och tätningen. Det är dessa delar som oftast behöver bytas ut när en kran börjar droppa.

Ta med den gamla packningen till en bygg- eller järnhandel för att säkerställa att du köper en ersättare som passar perfekt. Sätt tillbaka den nya packningen på samma plats som den gamla och montera sedan ihop kranen igen.

Trasigt kakel

Om du märker en spricka i ett kakel eller om ett kakel har gått sönder helt behöver du inte nödvändigtvis ersätta hela ytan. Först och främst är det viktigt att ta bort det skadade kaklet. Detta gör du bäst genom att försiktigt knacka ut det med hjälp av en hammare och en mejsel. Se till att skydda de omkringliggande kaklen så att de inte också skadas.

När det skadade kaklet är borttaget är nästa steg att rengöra ytan där det satt. Ta bort all gammal fix som suttit bakom kaklet. Detta är viktigt för att det nya kaklet ska kunna fästa ordentligt.

Efter att ytan har förberetts är det dags att sätta in det nya kaklet. Använd kakelfix för att fästa kaklet på plats och se till att det är i linje med de andra kaklen. När fixet har torkat är det dags att foga. Välj en fogmassa som matchar de befintliga fogarna för bästa möjliga resultat resultat.

När är det bäst att anlita rörmokare?

Även om det är fullt möjligt att ta sig an mycket saker i badrummet på egen hand, är det  viktigt att veta när det är dags att kontakta en rörmokare för att spara både tid och pengar. Generellt sett bör du överväga att anlita en rörmokare när du står inför problem som överstiger din kunskapsnivå eller när arbetet kräver specialverktyg som du inte har tillgång till.

Det är särskilt viktigt att kontakta en rörmokare när det gäller större läckor eller omfattande vattenskador. Sådana situationer kan snabbt förvärras och leda till kostsamma reparationer om de inte hanteras korrekt. Om du är osäker på problemets omfattning eller hur det ska åtgärdas är det alltid säkrare att låta en erfaren rörmokare ta hand om det.

Som tur är finns det kunniga aktörer över hela landet som man kan anlita. Exempelvis om du bor i Södertälje så finns lokala rörmokare Södertälje som kan ge snabb och effektiv service, men samma princip gäller i princip oavsett var du än bor.

Andra artiklar

Viktiga tekniska framsteg inom spelbranschen

Precis som i andra branscher ändras trender på årlig basis inom teknikens värld. Kikar vi på tekniktrenderna för 2024 förekommer begrepp som bland annat miljövänlighet och Extended Reality (XR). Miljöfrågan är alltjämt aktuell oavsett vilken bransch man är verksam i,...

Vilka är de vanligaste problemen med avloppet?

Alla fastigheter stöter förr eller senare på problem med sina avlopp. Avloppsproblem kan vara både irriterande och potentiellt skadliga för hemmiljön. Dessa problem kan te sig på flera olika sätt. Det kan vara allt från att avloppet börjar lukta illa eller att vatten...