Lär dig något nytt i 3 steg

Att lära sig något nytt kan kännas lockande, men det är inte helt lätt att veta var man ska börja. Om du känner igen dig är denna artikel för dig. Genom att följa dessa 3 steg kan du på ett enkelt sätt komma igång med en ny hobby, även om det såklart kommer krävas en del arbete.

1. Bestäm vad du vill lära dig

Vissa kanske har en lång lista på saker de vill lära sig medan andra bara söker efter en ny hobby. Oavsett vad är det första steget att bestämma en sak du gärna vill lära dig. Även om du vill lära dig många olika saker är det oftast bäst att ta en i taget.

Genom att fokusera på en ny färdighet i taget kan du lära dig den snabbare och bättre. Först när du känner dig säker på den kan du börja med nästa. Om du gör det är det dock viktigt att du fortsätter öva på den första, så du inte förlorar dina kunskaper.

2. Sätt upp mål

När du väl bestämt dig för vad du vill lära dig, oavsett om du vill lära dig spela ett instrument eller kanske surfa, bör du sätta upp ett mål. Ska du kunna alla noter och toner på ett piano eller ska du kunna spela en låt? Försök hitta ett mål som känns rimligt och fundera sedan på hur du ska uppnå det.

Om du känner någon som kan det du vill lära dig kan det vara en bra idé att be denna om hjälp och vägledning. Annars finns mycket på nätet att läsa och se på om det mesta. Försök hitta något som på ett bra sätt förklarar det du vill lära dig.

Om du är beredd att spendera en del pengar på din nya hobby kan du försöka hitta en kurs eller egen lärare som kan hjälpa dig.

3. Öva

Efter att du satt ett mål och funderat på hur du ska nå det är det dags att börja lära dig och öva. Försök lägga upp en plan, kanske dela upp ditt mål i delmål. Fundera på när du kan ha tid att öva och planera utifrån det.

Försök sedan öva så ofta du kan. Även om det är bra med längre stunder där du kan lära dig ännu mer är en kortare stunds övning bättre än inget. Om du inte hinner lära dig något nytt kan du i alla fall öva på det du redan lärt dig.

Andra artiklar

Tips för att tänka mer klimatsmart i vardagen

Det blir allt viktigare att tänka på klimatet, i alla fall om man utgår efter hur mycket det pratas om det. Alla kan inte bli miljöhjältar som lever utan att påverka klimatet, men det finns mycket man kan göra ändå. Här kommer därför några tips för dig som vill leva...

Spara på din tid med dessa konkreta tips

De flesta har någon gång tyckt att dynget har för få timmar. Det kan vara svårt att hinna med allt man måste och, framförallt, allt man vill. Om du varje dygn ägnar 8 timmar var till både jobb och sömn bör du ha 8 timmar kvar till fritid, alltså en tredjedel av...

Hur och vad man ska organisera

Det kan vara väldigt stressande att ha oordning omkring sig. Faktum är också att det kan försvåra vardagliga uppgifter som att städa och minska ens produktivitet. Många önskar att de var bättre på att organisera, men det är svårt att veta var man ska börja. Gör det...

5 billiga sätt att hitta böcker att läsa

Läsning har varit populärt länge och böcker syns numera ofta i sociala medier. Många tycker om känslan av att hålla en fysisk bok i handen, men är inte lika glada åt plånbokens ständigt minskande tjocklek. Här kommer därför 5 tips för dig som läser mycket men behöver...