Hur ofta bör man måla om huset?

Målning av fasaden står ofta högt på listan när det gäller underhåll av våra hem. Regelbunden ommålning ser till att behålla fasadens lyster, men ser även till att skydda fasadens material och förlänga dess livslängd.

Men hur ofta bör man egentligen ta fram penslarna och färgburkarna? Svaret på denna fråga kan variera beroende på flera faktorer, såsom klimat, tidigare använd färgtyp och hur väl utförd den tidigare ommålningen.

Så ofta bör du måla om huset

Detta kan som sagt variera en del, så låt oss gå igenom olika fasadtyper och vad man bör tänka på gällande respektive.

Fasad med alkydoljefärg

Om ditt hus är målat med alkydoljefärg bör du planera för att måla om ungefär vart tionde år. Denna typ av färg ger en hållbar yta som tål väder och vind väl.

Fasad med slamfärg

Slamfärg, som den kända faluröda, kräver mer frekvent underhåll. Planera för en ommålning vart 6:e till 8:e år för att behålla dess unika utseende och skyddande egenskaper.

Putsfasad med kalkfärg

Kalkfärg på putsfasader ger en naturlig och vacker yta som bör fräschas upp ungefär vart tionde år. Kalkfärgens naturliga egenskaper bidrar till fasadens andningsförmåga och hållbarhet.

Fasad med akrylatfärg

För hus målade med akrylatfärg är intervallen för ommålning längre. Här kan du vänta mellan 12 till 15 år beroende på klimat och husets exponering för sol och regn.

Fasad med linoljefärg

Linoljefärg är känt för sin förmåga att verkligen få fäste i träet och ge ett skyddande lager. Ommålning rekommenderas vart 8 till 10 år för att bibehålla skyddet och utseendet.

Putsfasad med silikatfärg

Silikatfärg är ytterligare ett bra val för putsfasader och kräver ommålning ungefär vart femtonde år. Denna färgtyp binder kemiskt med underlaget vilket resulterar i en mycket hållbar yta.

Vanliga tecken på att det är dags att måla om

Utöver dessa tidsintervall finns det flera tydliga tecken som tyder på att det är dags att ta itu med ommålning. Först och främst är flagande eller sprucken färg ett tydligt varningstecken. Dessa problem uppstår ofta efter exponering för extremt väder och kan leda till ytterligare skador på underlaget om de inte åtgärdas. En annan indikation är att färgen börjar blekna. Detta är särskilt vanligt på sidor av huset som regelbundet utsätts för starkt solljus.

Om du märker att färgen börjar bubbla eller lossna kan detta också vara en indikator på att fukt har trängt in under ytan vilket kan leda till mögel och röta. Detta är inte bara ett utseendemässigt problem utan kan också påverka husets strukturella integritet.

Genom att vara uppmärksam på dessa tecken kan du planera en ommålning i god tid och därmed säkerställa att ditt hus förblir vackert och väl skyddat år efter år.

Anlita en målare när du ska måla om

Att måla om fasaden är ett omfattande projekt som kräver noggrannhet och kunskap för att uppnå ett hållbart och snyggt resultat. Därmed kan det vara en utmärkt lösning att anlita en målare för att säkerställa att arbetet utförs korrekt.

Det finns duktiga målare över hela landet, och vi rekommenderar alltid att man väljer en lokal aktör. Vi kan ta Norrtälje som ett exempel. Där finns det målare med erfarenhet av att hantera de specifika utmaningar som kan uppstå i det området när det gäller exempelvis väder och de kan hjälpa till att välja rätt produkter och metoder som står emot på ett bra sätt. Så om du bor i Norrtälje och väljer att anlita en målare Norrtälje innebär det att du får lokal expertis – vilket kan vara bra för ett långvarigt och vackert resultat.

Men oavsett var du bor är det viktigt att välja en målare som förstår dina behov och kan utföra jobbet med hög kvalitet. Genom att anlita en kunnig målare säkerställer du att ditt hus inte bara blir vackert utan också får ett skydd som varar länge.

Andra artiklar

Tapetsering för nybörjare – bra tips & råd

Är du redo att förvandla dina väggar från tråkiga och enfärgade till spännande och personliga? Tapetsering kan vara nyckeln till just detta. Men för en nybörjare kan tanken på att välja rätt mönster, hantera tapetklister och matcha mönster vara en aning...

Är det möjligt att måla om huset året runt?

Många husägare undrar om det går att måla om sitt hus oavsett årstid. Svaret är ja, det går att måla om huset året runt, men det finns definitivt tider som är lämpligare än andra. Under de kallare månaderna, särskilt vintern, innebär låga temperaturer och hög...

Hur kan man börja investera i fastigheter?

Investeringar i fastigheter har länge varit en populär och beprövad väg till finansiell trygghet och förmögenhet. Fastigheter har under lång tid använts av världens rikaste personer för att bygga upp och behålla rikedom, och det är inte svårt att förstå varför -...

Vanliga tecken på att det är dags att byta takpannor

Funderar du på om det är dags att genomföra en takläggning Bromma eller var du nu bor för att byta ut dina gamla takpannor? Taket är trots allt en av de viktigaste delarna av ett hus, och det är därför viktigt att hålla det i gott skick. Det kan vara svårt att avgöra...