Hur och vad man ska organisera

Det kan vara väldigt stressande att ha oordning omkring sig. Faktum är också att det kan försvåra vardagliga uppgifter som att städa och minska ens produktivitet. Många önskar att de var bättre på att organisera, men det är svårt att veta var man ska börja.

Gör det enkelt

Vem som helst kan rensa lite eller organisera något. Problemet är att få vet hur man håller det i ordning, och vem orkar göra om det hela tiden? Därför måste man organisera på ett sätt som gör det enkelt att hålla det organiserat.

Om du exempelvis ska organisera din garderob kanske du bestämmer dig för att vika alla kläder på ett speciellt vis för att det ska se bra ut. Med största sannolikhet kommer du inte orka vika kläderna på ett komplicerat sätt varje gång du tvättat och garderoben kommer snart vara i oordning igen. Därför måste man hitta ett hållbart sätt att organisera, som inte kräver särskilt mycket arbete för att underhålla.

Digitalt

När man hör ordet organisera kanske de flesta tänker på fysiska saker, såsom garderoben. Många glömmer därför bort att organisera även det digitala. Det kan du göra på både datorn och mobilen, eller andra enheter du har.

Organisation digitalt innebär bland annat att skapa mappar. På datorn kan du organisera dina dokument och filer i mappar för att dels hitta de lättare och för att få ett renare utseende på exempelvis skrivbordet. På mobilen kan du skapa mappar att sortera dina olika appar i o.s.v.

När du organiserar på det här viset blir det lättare att utföra arbetsuppgifter och liknande på dina digitala enheter. Dessutom kan du använda dig av digitala kalendrar för att hålla koll på saker du behöver göra eller har planerat.

Fysiskt

Organisation fysiskt innebär att man organiserar alla ytor man använder sig av. Det kan vara både hemma och på jobbet. Att organisera sin plats på jobbet, oavsett om det är ett helt kontor, bara ett skrivbord eller någon helt annan form av arbetsyta, kan bidra till ökad produktivitet. På jobbet kan du till exempel organisera papper och annat och se till att ha det så rent som möjligt omkring dig.

När du organiserar hemma bör du att gå igenom alla hemmets delar och organisera dessa på ett bra sätt. Ett bra exempel på något som behöver organiseras hemma är just garderoben. En organiserad garderob underlättar i vardagen på flera sätt. Dessutom kan man organisera köket för att underlätta både matlagning och undanplockningen efteråt. Allt blir lättare om varje sak har sin bestämda plats.

Avslutande ord

Sammanfattningsvis finns det mycket i våra dagliga liv som kan och behöver organiserar.

Det absolut viktigaste är att organisera hållbart så ditt hårda arbete inte är förgäves.

Andra artiklar

Tips för att tänka mer klimatsmart i vardagen

Det blir allt viktigare att tänka på klimatet, i alla fall om man utgår efter hur mycket det pratas om det. Alla kan inte bli miljöhjältar som lever utan att påverka klimatet, men det finns mycket man kan göra ändå. Här kommer därför några tips för dig som vill leva...

Spara på din tid med dessa konkreta tips

De flesta har någon gång tyckt att dynget har för få timmar. Det kan vara svårt att hinna med allt man måste och, framförallt, allt man vill. Om du varje dygn ägnar 8 timmar var till både jobb och sömn bör du ha 8 timmar kvar till fritid, alltså en tredjedel av...

Lär dig något nytt i 3 steg

Att lära sig något nytt kan kännas lockande, men det är inte helt lätt att veta var man ska börja. Om du känner igen dig är denna artikel för dig. Genom att följa dessa 3 steg kan du på ett enkelt sätt komma igång med en ny hobby, även om det såklart kommer krävas en...

5 billiga sätt att hitta böcker att läsa

Läsning har varit populärt länge och böcker syns numera ofta i sociala medier. Många tycker om känslan av att hålla en fysisk bok i handen, men är inte lika glada åt plånbokens ständigt minskande tjocklek. Här kommer därför 5 tips för dig som läser mycket men behöver...