Hur man tänker klimatsmart i vardagen

Det blir allt viktigare att tänka på klimatet, i alla fall om man utgår efter hur mycket det pratas om det. Alla kan inte bli miljöhjältar som lever utan att påverka klimatet, men det finns mycket man kan göra ändå. Här kommer därför några tips för dig som vill leva mer klimatsmart – och spara pengar!

Planera dina matinköp

Ett bra sätt att rädda både miljön och plånboken är att planera sina matinköp. Ofta köper man hem betydligt mer än man använder vilket resulterar i att man får kasta massor av mat. Försök därför planera dina måltider och inköp.

Om du gärna vill laga något med exempelvis morötter men det bara finns att köpa i en stor påse kan du försöka hitta ett annat recept som också innehåller morötter. Skulle det dock gå att köpa morötterna i lösvikt bör du istället tänka på att inte köpa för mycket utan bara det du behöver.

Använd rester

Istället för att kasta mat som blivit över kan man frysa in den. Har man råvaror som blivit över, såsom grönsaker, eller produkter som håller på att gå ut kan man försöka hitta ett recept att laga med dessa. Istället för att kasta överbliven mat och köpa nytt kan du få en hel måltid utan extra kostnad.

Att använda rester handlar dock inte bara om matrester. Ofta kastar man fullt användbara saker som blivit över, kanske från projekt hemma. Oavsett om det är en tygbit eller en planka kan det alltid användas till något.

Laga och återanvänd

När något går sönder tänker man oftast att det är dags att köpa nytt. Istället bör man kolla en extra gång för att se om föremålet går att laga. Kanske är det något alldeles för komplicerat, men till exempel ett hål i ett klädesplagg kan fixas på några minuter.

Det är också bra att återanvända saker. Till en början kan man tänka på att återanvända påsarna man köper i affären, kanske som soppåsar. Sedan kan man fundera på att köpa återanvändbara föremål. Att köpa en tygkasse och små grönsakspåsar att ha när du handlar är både klimatsmart och ett bra sätt att spara pengar.

Avslutningsvis finns det, utöver dessa tips, massor av sätt att tänka klimatsmart i vardagen. Ta cykeln istället för bilen, vädra kläder mellan användningar istället för att tvätta när det egentligen inte behövs, tänk till innan du kastar något o.s.v. Alla kan som sagt inte vara miljöhjältar, men allt vi kan göra är bättre än inget.

Lämna en kommentar