Hur lång tid tar det att byta tak?

När det väl blivit dags för att genomföra ett takbyte undrar många hur lång tid detta egentligen tar.

Svaret på denna fråga är dock att tidsåtgången för ett takbyte kan variera beroende på flera faktorer, inklusive takets storlek, material som används, de väderförhållanden som råder under arbetets gång och slutligen om du ska genomföra takbytet på egen hand eller inte.

Tiden beror på om du gör det själv eller anlitar takläggare

Ett takbyte kan utföras antingen på egen hand eller med hjälp av en takläggare. Valet mellan dessa alternativ påverkar avsevärt hur lång tid takbytet kommer att ta.

I korta drag kan man säga att processen generellt sett kommer ta längre tid om du väljer att göra takbytet på egen hand jämfört med om du anlitar en takläggare som sköter det åt dig. Det man inte får glömma bort är ju att det gamla taket ska rivas bort och sedan ska det nya komma på plats därefter – så det är en rätt omfattande process. Takläggarnas kunskap och erfarenhet gör dock att den här typen av projekt underlättas väldigt mycket.

Men oavsett vilket alternativ du väljer är noggrann planering och förberedelse av material i förväg det bästa sättet för att undvika onödiga förseningar och en långdragen process.

Vad påverkar tiden det tar att byta taket?

Det finns som sagt flera faktorer som kan påverka hur lång tid det tar att genomföra ett takbyte. När nedanför listar vi några av de främsta.

Takets storlek

Storleken på taket är en av de mest avgörande faktorerna för hur lång tid takbytet tar. Ett större tak kräver mer material och mer arbete vilket naturligt förlänger processen. Små tak kan ofta bytas snabbare då det är mindre yta att täcka.

Takmaterialet

Valet av material spelar också en stor roll i tidsåtgången för ett takbyte. Vissa material som tegel och betong är tyngre och svårare att hantera vilket kan förlänga arbetstiden. Lättare material som plåt eller shingel kan däremot snabbas på installationsprocessen.

Taktypen

Olika taktyper påverkar också hur lång tid arbetet tar. Ett sadeltak med sin enkla struktur kan vara snabbare att arbeta med jämfört med ett mer komplicerat mansardtak eller ett tak med många skarvar.

Be takläggaren räkna på hur lång tid det skulle ta

Inför ett takbyte är det klokt att be takläggaren uppskatta tiden för att genomföra projektet. Detta är smart oavsett om du exempelvis planerar en takläggning i Uppsala eller vilken annan del av Sverige som helst.

En erfaren takläggare kan ge dig en relativt säker uppskattning baserad på tidigare projekt och deras kunskap. Denna uppskattning tar hänsyn till allt från avlägsnande av det gamla taket till installation av det nya.

Andra artiklar

Tapetsering för nybörjare – bra tips & råd

Är du redo att förvandla dina väggar från tråkiga och enfärgade till spännande och personliga? Tapetsering kan vara nyckeln till just detta. Men för en nybörjare kan tanken på att välja rätt mönster, hantera tapetklister och matcha mönster vara en aning...

Är det möjligt att måla om huset året runt?

Många husägare undrar om det går att måla om sitt hus oavsett årstid. Svaret är ja, det går att måla om huset året runt, men det finns definitivt tider som är lämpligare än andra. Under de kallare månaderna, särskilt vintern, innebär låga temperaturer och hög...

Hur kan man börja investera i fastigheter?

Investeringar i fastigheter har länge varit en populär och beprövad väg till finansiell trygghet och förmögenhet. Fastigheter har under lång tid använts av världens rikaste personer för att bygga upp och behålla rikedom, och det är inte svårt att förstå varför -...

Vanliga tecken på att det är dags att byta takpannor

Funderar du på om det är dags att genomföra en takläggning Bromma eller var du nu bor för att byta ut dina gamla takpannor? Taket är trots allt en av de viktigaste delarna av ett hus, och det är därför viktigt att hålla det i gott skick. Det kan vara svårt att avgöra...