Hur kan man börja investera i fastigheter?

Investeringar i fastigheter har länge varit en populär och beprövad väg till finansiell trygghet och förmögenhet. Fastigheter har under lång tid använts av världens rikaste personer för att bygga upp och behålla rikedom, och det är inte svårt att förstå varför – fastigheter erbjuder potentialen för stabil kapitalväxling, möjligheten till hyresinkomster och en investering som tenderar att öka i värde över tid.

Oavsett om du drömmer om att köpa en liten lägenhet som en investering eller bygga upp en portfölj av fastighetsaktier så finns det många ingångar till fastighetsinvesteringar för den som är villig att lära sig grunderna.

Fastighetsinvesteringar innebär dock, likt alla andra typer av investeringar, alltid en risk och det finns inga garantier att du kommer tjäna några pengar. Även om det historiskt sett gått bra för fastigheter så är det inte säkert att det fortsätter så, och du kan därmed förlora de pengar som du går in med om du har otur.

Köp egna fastigheter

En av de mest direkta vägarna in i fastighetsinvesteringar är att köpa dina egna fastigheter. Detta kan innebära allt från en liten bostadsrätt eller hyresfastighet till en kommersiell lokal eller industribyggnad. Att äga din egen fastighet ger dig full kontroll och potential för både kapitaltillväxt och hyresinkomster.

För den nyblivne fastighetsinvesteraren kan det första steget ofta vara att köpa en liten lägenhet eller radhus som kan hyras ut. Därefter kan man med tiden utöka sin portfölj med fler bostäder eller överväga kommersiella fastigheter. Att köpa kommersiella fastigheter kräver ofta mer kapital men de kan också ge högre avkastning. Potentiella investeringar kan vara allt från kontorslokaler och butiker till lager och industribyggnader.

Oavsett vilken typ av fastighet du väljer att investera i krävs noggrann analys av marknaden, finansieringen och den förväntade avkastningen. Att äga din egen fastighet ger maximal kontroll men också ett större ansvar och risk jämfört med andra investeringsvägar. Dessutom är det såklart så att inte alla har råd eller möjlighet att köpa en eller flera fastigheter då det trots allt krävs en del kapital för detta.

Köpa fastighetsaktier och fonder på börsen

För den som är intresserad av fastighetsinvesteringar men inte vill ta på sig ansvaret och risken med att direktäga riktiga fastigheter erbjuder aktiemarknaden en enklare och mer passiv ingång. Genom att köpa aktier i fastighetsbolag och fastighetsfonder kan du exponera din portfölj mot fastighetssektorn utan att behöva hantera uthyrning, underhåll och annan fastighetsförvaltning.

Fastighetsaktier representerar ägande i noterade bolag vars huvudsakliga verksamhet är att äga, förvalta och utveckla fastigheter. Många stora fastighetsbolag äger diversifierade portföljer av kommersiella fastigheter som kontor, bostäder, lager och retail-anläggningar över hela landet eller globalt. Genom att äga aktier får du exponering mot dessa portföljer och bolagens intäkter från hyresverksamhet.

Fastighetsfonder går ett steg längre genom att paketera ihop olika fastighetsaktier och andra fastighetsinvesteringar i en enda fondprodukt. Dessa fonder erbjuder därmed en inbyggd diversifiering över olika fastighetstyper, geografiska områden och sektorer. Aktier och fonder inom fastighetsbranschen har också ett väldigt lågt kapitalkav som gör det möjligt att komma igång med bara några hundringar.

För dig som vill sätta dig in i detta alternativ ytterligare och verkligen vill komma igång och börja investera i fastigheter kan du klicka dig in på fastighetskungen.se för att läsa mer. De har djupgående information inom detta ämne som är bra att ta till sig om man vill läsa på om fastighetsinvesteringar.

Crowdfunding

En relativt ny modell att investera i fastigheter är genom så kallad crowdfunding. Detta innebär att en grupp investerare går samman och finansierar köpet av en fastighet gemensamt. På så sätt kan man få exponering mot fastighetsinvesteringar utan att behöva stå för hela kapitalet själv.

Crowdfundingplattformar kopplar samman fastighetsägare och utvecklare som söker finansiering med potentiella investerare. Den som vill investera kan välja vilka projekt de vill gå in i och hur mycket kapital de vill satsa. Plattformen sköter själva transaktionerna och fördelar sedan eventuella hyresintäkter och vinster vid en försäljning till investerarna.

Fördelen med crowdfunding är den låga insatsen som krävs per investerare. Även med en blygsam summa kan man få exponering mot olika typer av fastighetsinvesteringar som bostäder, kommersiella byggnader eller till och med markområden för utveckling. Investerarna slipper också själva ansvaret för hantering och förvaltning.

Andra artiklar

Tapetsering för nybörjare – bra tips & råd

Är du redo att förvandla dina väggar från tråkiga och enfärgade till spännande och personliga? Tapetsering kan vara nyckeln till just detta. Men för en nybörjare kan tanken på att välja rätt mönster, hantera tapetklister och matcha mönster vara en aning...

Är det möjligt att måla om huset året runt?

Många husägare undrar om det går att måla om sitt hus oavsett årstid. Svaret är ja, det går att måla om huset året runt, men det finns definitivt tider som är lämpligare än andra. Under de kallare månaderna, särskilt vintern, innebär låga temperaturer och hög...

Vanliga tecken på att det är dags att byta takpannor

Funderar du på om det är dags att genomföra en takläggning Bromma eller var du nu bor för att byta ut dina gamla takpannor? Taket är trots allt en av de viktigaste delarna av ett hus, och det är därför viktigt att hålla det i gott skick. Det kan vara svårt att avgöra...

De främsta fördelarna med att anlita en målare

Planerar du att måla om huset eller fasaden? Då kan det vara en klok idé att anlita en målare för hjälp med projektet. Många tvekar att anlita hjälp för målningsarbeten på grund av den extra kostnad som det innebär. Det finns dock flera goda skäl till varför detta kan...