Hur kan jag förhindra frysta rör under vintern?

När vintern kommer och kylan biter tag i huset, kan vattenrör lätt frysa om de inte är tillräckligt skyddade. Ett fruset rör betyder inte bara att vattnet slutar rinna – det kan också spricka och orsaka stora vattenskador. Därför är det viktigt att ligga steget före och förbereda hemmet redan innan temperaturen sjunker.

Det finns flera enkla och smarta sätt att minska risken för frysta ledningar, både i bostäder som används året runt och i sommarstugor som står tomma under vintern.

Se till att rören är ordentligt isolerade

En av de viktigaste åtgärderna handlar om isolering. Vattenledningar som ligger i ouppvärmda utrymmen, som källare, garage, krypgrunder eller ytterväggar, är särskilt utsatta. Genom att klä in rören med isoleringsmaterial som rörskålar av cellplast, gummi eller mineralull kan man hålla kvar värmen längre och minska risken för att vattnet fryser. Det är en enkel och relativt billig investering som gör stor skillnad under de kallaste månaderna.

För att få ett korrekt och hållbart resultat kan det vara klokt att kontakta en rörmokare som vet exakt vilket material som passar bäst beroende på var rören är dragna och hur bostaden är uppbyggd. För att hitta en pålitlig rörmokare kan det vara smart att ta hjälp ifrån omdömen och recensioner på internet. Sök efter rörmokare, följt av det område du bor i – till exempel ”rörmokare Sollentuna”. På så sätt får du upp flera alternativ och kan jämföra för att se vilka som har bäst betyg.

Låt värmen cirkulera där det finns vattenledningar

Rum som inte används lika ofta under vintern – exempelvis tvättstugor, förråd eller sommarstugor – kan lätt bli kalla om man snålar på uppvärmningen. Problemet är att det ofta är just i dessa delar av huset som vattenledningar går. När inomhustemperaturen sjunker till samma nivå som utomhusluften, ökar risken snabbt för att rören fryser.

Genom att hålla en jämn inomhustemperatur även i dessa utrymmena (gärna minst 10 grader) minskar risken avsevärt. Det kan också hjälpa att öppna skåpsluckor under diskbänken eller tvättställ så att den varma luften kan nå fram till rören.

Låt vattnet droppa vid extrem kyla

När det blir riktigt kallt, kan det vara bra att låta kallvattnet droppa lite ur en kran under natten. Det gör att vattnet i ledningen rör sig och inte står helt still. Därmed minskar risken för att vattnet fryser. Det här är inte en långsiktig lösning, men det kan vara ett knep som hjälper om du vet att vissa rör i huset är extra utsatta.

Tänk på att den här metoden bara bör användas vid extrem kyla och inte hela vintern. Det är bättre att se till att rören är rätt isolerade från början.

Kontrollera och underhåll värmekablar

Vissa hus har värmekablar monterade på utsatta vattenledningar. Dessa kablar värmer rören när det blir kallt. För att de ska fungera som tänkt måste de vara hela och rätt inställda. Det är inte ovanligt att värmekablar slutar fungera utan att man märker det – och då är risken för frysta rör stor.

Om du är osäker på om kablarna fungerar, är det bäst att be någon kontrollera dem. Att göra en kontroll innan vintern kommer kan spara både tid och pengar längre fram.

Stäng av och töm vatten i fritidshus

För fritidshus eller andra byggnader som inte används under vintern är det allra säkraste att stänga av vattnet helt och tömma systemet. Då finns inget vatten kvar som kan frysa. Det gäller både kallvatten och varmvattenberedare.

I vissa fall kan man blåsa ut rören med tryckluft för att vara helt säker på att inget vatten är kvar. Det här är den mest säkra metoden om huset ska stå tomt i flera veckor eller månader.

Andra artiklar

När bör man överväga att byta ut avloppssystemet?

När avloppsrören börjar krångla kan det ställa till med stora problem i ett hus. Vattnet rinner inte undan som det ska, det luktar konstigt eller så dyker det upp fuktfläckar. I äldre byggnader är det vanligt att rören har börjat rosta eller spricka, men tecknen märks...

Hur lång tid tar en badrumsrenovering egentligen?

En badrumsrenovering är ett projekt som kräver noggrann planering och rätt kompetens för att det ska bli lyckat. Många som funderar på att fräscha upp sitt badrum undrar hur lång tid det faktiskt tar innan allt är klart – från första rivning till det att kakel, dusch...

Takrenovering i Sollentuna – allt du behöver tänka på

Tak skyddar huset från regn, snö och blåst, men med tiden slits det ut. Om skador inte åtgärdas kan vatten tränga in och orsaka fuktskador i huset. Ibland räcker det med mindre reparationer, men ibland krävs det större renoveringar. Många väntar för länge med att fixa...