Hur håller man fast vid en diet?

Att hålla fast vid en diet är inte helt lätt och många som har det som nyårslöfte misslyckas redan innan januari är slut. Varför man misslyckas kan bero på många olika saker, såsom att man valt en alldeles för tuff diet eller att man helt enkelt tappar motivationen. Här kommer därför 3 tips för att du ska kunna hålla fast vid en diet så länge som möjligt.

1. Välj en bra diet

Det första steget är att hitta en hållbar diet. Om du vet att du har svårt att motstå sötsaker kanske du inte ska välja en diet där dessa utesluts helt eftersom sannolikheten då är stor att du misslyckas efter en kort tid. Välj därför en diet där dessa tillåts, om än i mindre skala.

För den som ofta är hungrig och gillar att äta under dygnets alla timmar är kanske inte en diet med fasta den optimala. Då bör man istället välja en diet där man fokuserar på vad man äter, inte när. Försök även välja en diet som inte skiljer alltför mycket från dina nuvarande matvanor eftersom den drastiska förändringen kan vara utmanande.

2. Utmana en vän

Många upplever att utmaningar, såsom dieter, är lättare om man inte är ensam. Utmana därför en kompis som också vill börja med en ny diet. Det behöver såklart inte vara samma diet som du. Kanske kan ni laga hälsosam mat tillsammans för att se till att ni håller varandra på rätt spår.

Ett bra tips är att införa någon form av straff om man skulle misslyckas. Det behöver inte vara något allvarligt utan kan helt enkelt innebära att man måste betala en summa pengar till den andra.

3. Ha koll på dina mål

De flesta som påbörjar en diet har någon form av mål i åtanke. Kanske handlar det om att gå ner i vikt eller bli mer hälsosam. Skriv ner dina mål när du börjar och läs igenom de när du tappar motivationen.

Hur hälsosam du är kan vara svårt att mäta, men har du målet att gå ner i vikt kan det vara en bra idé att väga dig då och då för att se om det blivit någon skillnad och på så sätt bli motiverad att fortsätta med din diet.

Hur framgångsrik man är vad gäller dieter beror på många faktorer men förhoppningsvis kan dessa tips hjälpa dig att nå dina mål!

Andra artiklar

Hur man tänker klimatsmart i vardagen

Det blir allt viktigare att tänka på klimatet, i alla fall om man utgår efter hur mycket det pratas om det. Alla kan inte bli miljöhjältar som lever utan att påverka klimatet, men det finns mycket man kan göra ändå. Här kommer därför några tips för dig som vill leva...

3 tips för att spara tid

De flesta har någon gång tyckt att dynget har för få timmar. Det kan vara svårt att hinna med allt man måste och, framförallt, allt man vill. Om du varje dygn ägnar 8 timmar var till både jobb och sömn bör du ha 8 timmar kvar till fritid, alltså en tredjedel av...

Lär dig något nytt i 3 steg

Att lära sig något nytt kan kännas lockande, men det är inte helt lätt att veta var man ska börja. Om du känner igen dig är denna artikel för dig. Genom att följa dessa 3 steg kan du på ett enkelt sätt komma igång med en ny hobby, även om det såklart kommer krävas en...

Hur och vad man ska organisera

Att ha oordning omkring sig kan vara väldigt stressande. Det kan dessutom försvåra vardagliga uppgifter som att städa och minska ens produktivitet. Många önskar att de var bättre på att organisera, men det är svårt att veta var man ska börja. Gör det enkelt Vem som...