Guide: spendera mindre tid framför skärmen (3 tips)

I vår digitala värld ökar skärmtiden ständigt. Det var längesedan tv:n var den enda skärmen våra ögon utsattes för. Idag träffar vi på skärmar och dess ljus i form av allt från mobiler och surfplattor till smarta klockor. Många märker att de har alldeles för mycket skärmtid per dag och skulle vilja minska den.

Att minska skärmtiden är otroligt svårt i vår uppkopplade vardag. Många jobbar med en dator hela dagen, andra spenderar mycket tid framför tv:n. Främst är det dock mobilen som stjäl vår tid och förhoppningsvis kan dessa 3 tips hjälpa dig att minska din skärmtid på den.

1. Aktivera begränsningar

Ett enkelt tips, som tyvärr inte fungerar perfekt, är att begränsa skärmtiden på mobilen eller särskilda appar. Genom att begränsa antalet timmar, eller till och med minuter, du får använda mobilen och dess appar per dag kan du enkelt minska din skärmtid.

Problemet är att man lätt kan ge sig själv mer tid och ändra inställningarna. Har du inte självkontroll nog att lägga undan mobilen när tiden är slut kanske det här tipset alltså inte fungerar särskilt bra för dig.

2. Radera sociala medier

Ett lite mer drastiskt tips är att helt enkelt radera alla sociala medier och andra appar som slukar din tid. Många spenderar timmar dagligen på olika sociala medier, vilka är den största orsaken till överdriven skärmtid.

Det går såklart att logga in på många sociala medier på nätet, men det är betydligt mer krävande än att bara gå in i en app. Genom att radera apparna kan man därför förhoppningsvis hålla sig borta från de sociala medierna.

3. Skaffa en väckarklocka

Många använder mobilen både precis innan de ska sova och direkt när de vaknar, kanske eftersom de använder mobilens väckarklocka. Ett sätt att förhindra detta är att skaffa en separat väckarklocka. På så sätt behöver inte mobilen vara det första du ser på morgonen och du behöver heller inte hålla på med den på kvällen innan du ska sova för att ställa in morgonens alarm.

Vill man ta det steget längre kan den som har en väckarklocka stänga av sin mobil, eller lägga undan den, på kvällen för att minska risken att man fastnar på sociala medier innan man ska sova.

Andra artiklar

Viktiga tekniska framsteg inom spelbranschen

Precis som i andra branscher ändras trender på årlig basis inom teknikens värld. Kikar vi på tekniktrenderna för 2024 förekommer begrepp som bland annat miljövänlighet och Extended Reality (XR). Miljöfrågan är alltjämt aktuell oavsett vilken bransch man är verksam i,...

Vilka är de vanligaste problemen med avloppet?

Alla fastigheter stöter förr eller senare på problem med sina avlopp. Avloppsproblem kan vara både irriterande och potentiellt skadliga för hemmiljön. Dessa problem kan te sig på flera olika sätt. Det kan vara allt från att avloppet börjar lukta illa eller att vatten...