Enkla och konkreta tips för att bli av med en dålig vana

De allra flesta har en eller flera dåliga vanor som de vill bli av med. Många upplever dock att det är svårt att sluta. Detta beror troligtvis på att vanor är så inlärda att det inte kräver varken energi eller tanke för att utföra dem. Att sluta kräver däremot massor av energi och vilja. Prova därför dessa tips nästa gång du försöker sluta med en dålig vana.

Identifiera problemet

Det absolut första steget mot att bli av med en dålig vana är att identifiera den. Du måste alltså veta vad det är för vana du vill sluta med. Kanske är den dåliga vanan tydlig, exempelvis om du vill sluta röka, eller så är den svårare att se.

Om din dåliga vana är att du sover för lite kan är det svårt att säga att du bara ska börja sova mer, för troligtvis är det någon annan vana som hindrar din sömn. Det kan vara att du har svårt att lägga undan mobilen på kvällen eller kanske dricker alldeles för mycket kaffe innan sängdags.

Gör vanan otillgänglig

När du har identifierat din dåliga vana måste du hitta ett sätt att göra den omöjlig. Gör dig av med alla cigaretter och tändare eller aktivera skärmtidsbegränsningar på mobilen. Eftersom det finns så många olika dåliga vanor finns ingen lösning som passar alla.

Därför måste man hitta något som fungerar för just den vanan man har bestämt sig för att sluta med. Om du exempelvis vill sluta snooza på morgonen kan du lägga mobilen en bit ifrån sängen. Tillräckligt nära för att du ska vakna av larmet, men så pass långt bort att du måste gå upp ur sängen för att stänga av larmet.

Hitta en bättre vana

När man slutar med en vana kan det kännas lite tomt, och kanske har man mycket mer tid än innan. Det kan därför underlätta att börja med en ny och bättre vana när man försöker sluta med en dålig.

Istället för att snooza på morgonen kan du gå upp tidigare och röra på dig, kanske gå en promenad, innan du behöver göra dig redo för jobbet. Om du försöker minska din skärmtid för att sova mer kan du läsa något på kvällen istället, antingen en bok eller en tidning, och kanske dricka vatten eller någon form av rogivande te istället för kaffe.

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis är det inte lätt att sluta med en dålig vana, men det är inte omöjligt. När du väl bryter vanemönstret kommer du förhoppningsvis vara kvitt din dåliga vana för alltid!

Andra artiklar

Vilka delar av huset är viktigast att underhålla?

Bostadsägande innebär mer än bara att ha ett ställe att bo på. Det är en investering som kräver regelbundet underhåll för att säkerställa att det inte bara ser bra ut, utan också förblir funktionellt och säkert på lång sikt. Men med så många delar och system som utgör...

De främsta fördelarna med att anlita en takläggare

Oavsett om du äger en bostadsfastighet eller ett kommersiell fastighet kommer det tillfällen då taket behöver repareras eller bytas ut. I dessa situationer kan det vara frestande att överväga att göra det själv för att spara pengar. Men det finns många fördelar med...

Dags att putsa om fasaden (tänk på detta)

Det är lika viktigt att ta hand om hemmets inre som att underhålla dess yttre. Fasaden, som är husets ansikte utåt, kan med tiden förlora sin lyster och charm på grund av väder och vind. Det kan det vara dags att putsa om fasaden. Att putsa om fasaden är ett stort...

Hur ansöker man om bygglov?

När du har bestämt dig för att bygga något nytt, oavsett om det är en uteplats, en tillbyggnad eller kanske ett helt nytt hus, är det dags att ansöka om bygglov. Processen startar genom att du skickar in din ansökan till Byggnadsnämnden i kommunen där du bor. Men att...