Enkla och konkreta tips för att bli av med en dålig vana

De allra flesta har en eller flera dåliga vanor som de vill bli av med. Många upplever dock att det är svårt att sluta. Detta beror troligtvis på att vanor är så inlärda att det inte kräver varken energi eller tanke för att utföra dem. Att sluta kräver däremot massor av energi och vilja. Prova därför dessa tips nästa gång du försöker sluta med en dålig vana.

Identifiera problemet

Det absolut första steget mot att bli av med en dålig vana är att identifiera den. Du måste alltså veta vad det är för vana du vill sluta med. Kanske är den dåliga vanan tydlig, exempelvis om du vill sluta röka, eller så är den svårare att se.

Om din dåliga vana är att du sover för lite kan är det svårt att säga att du bara ska börja sova mer, för troligtvis är det någon annan vana som hindrar din sömn. Det kan vara att du har svårt att lägga undan mobilen på kvällen eller kanske dricker alldeles för mycket kaffe innan sängdags.

Gör vanan otillgänglig

När du har identifierat din dåliga vana måste du hitta ett sätt att göra den omöjlig. Gör dig av med alla cigaretter och tändare eller aktivera skärmtidsbegränsningar på mobilen. Eftersom det finns så många olika dåliga vanor finns ingen lösning som passar alla.

Därför måste man hitta något som fungerar för just den vanan man har bestämt sig för att sluta med. Om du exempelvis vill sluta snooza på morgonen kan du lägga mobilen en bit ifrån sängen. Tillräckligt nära för att du ska vakna av larmet, men så pass långt bort att du måste gå upp ur sängen för att stänga av larmet.

Hitta en bättre vana

När man slutar med en vana kan det kännas lite tomt, och kanske har man mycket mer tid än innan. Det kan därför underlätta att börja med en ny och bättre vana när man försöker sluta med en dålig.

Istället för att snooza på morgonen kan du gå upp tidigare och röra på dig, kanske gå en promenad, innan du behöver göra dig redo för jobbet. Om du försöker minska din skärmtid för att sova mer kan du läsa något på kvällen istället, antingen en bok eller en tidning, och kanske dricka vatten eller någon form av rogivande te istället för kaffe.

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis är det inte lätt att sluta med en dålig vana, men det är inte omöjligt. När du väl bryter vanemönstret kommer du förhoppningsvis vara kvitt din dåliga vana för alltid!

Andra artiklar

Tips för att tänka mer klimatsmart i vardagen

Det blir allt viktigare att tänka på klimatet, i alla fall om man utgår efter hur mycket det pratas om det. Alla kan inte bli miljöhjältar som lever utan att påverka klimatet, men det finns mycket man kan göra ändå. Här kommer därför några tips för dig som vill leva...

Spara på din tid med dessa konkreta tips

De flesta har någon gång tyckt att dynget har för få timmar. Det kan vara svårt att hinna med allt man måste och, framförallt, allt man vill. Om du varje dygn ägnar 8 timmar var till både jobb och sömn bör du ha 8 timmar kvar till fritid, alltså en tredjedel av...

Lär dig något nytt i 3 steg

Att lära sig något nytt kan kännas lockande, men det är inte helt lätt att veta var man ska börja. Om du känner igen dig är denna artikel för dig. Genom att följa dessa 3 steg kan du på ett enkelt sätt komma igång med en ny hobby, även om det såklart kommer krävas en...

Hur och vad man ska organisera

Det kan vara väldigt stressande att ha oordning omkring sig. Faktum är också att det kan försvåra vardagliga uppgifter som att städa och minska ens produktivitet. Många önskar att de var bättre på att organisera, men det är svårt att veta var man ska börja. Gör det...