En enkel guide för att sluta skjuta upp saker

Många har svårt att ta tag i uppgifter, antingen för att det är svåra eller för att man saknar motivation. Det kan handla både om jobb eller skola och hushållsarbete. Då man tycker det är svårt att komma igång med något slutar det ofta med att man gör något annat för att undvika uppgiften.

Känner du igen dig i detta kan du ta hjälp av den här guiden för att sluta skjuta upp saker.

1. Ta bort distraktioner

Det är svårt att få något gjort om man har mycket distraktioner. Det kan vara allt från din mobil som lyser upp med notiser hela tiden eller ljud runt omkring dig. Försök hitta någonstans att sitta där du inte blir störd.

Ta sedan bort andra distraktioner som du själv kan kontrollera. Sätt mobilen på ljudlöst eller lägg undan den, ha inte på tv:n i bakgrunden om den riskerar att fånga din uppmärksamhet o.s.v.

2. Lägg upp en plan

När du hittat ett bra ställe att sitta på är det dags att komma igång. En anledning till att man skjuter upp saker brukar vara att man har för mycket att göra och inte riktigt vet var man ska börja. Även om du bara har en uppgift att ta tag i bör du följa det här steget.

Om du har flera uppgifter börjar du med att skriva upp de och sedan försöka hitta en prioritetsordning, alltså försöka identifiera vilken eller vilka uppgifter som är viktigast, så du vet var du ska börja. Har du bara en uppgift kan du dela upp den i flera steg, för att kunna bocka av efter hand du blir klar med något.

3. Ta en sak i taget

Det viktigaste när man skall ta itu med uppgifterna är att ta en sak i taget, en uppgift eller del av uppgift åt gången. Om du måste svara på fem mejl börjar du med att svara på ett och om du ska städa hela hemmet börjar du med ett rum.

Försöker man göra allt på en gång är risken stor att man tappar motivationen och får svårt att fokusera. Därför är det bättre att fokusera på en sak i taget. Dessutom kan det vara ganska motiverande att bli klar med en sak och kunna stryka den.

Andra artiklar

Tips för att tänka mer klimatsmart i vardagen

Det blir allt viktigare att tänka på klimatet, i alla fall om man utgår efter hur mycket det pratas om det. Alla kan inte bli miljöhjältar som lever utan att påverka klimatet, men det finns mycket man kan göra ändå. Här kommer därför några tips för dig som vill leva...

Spara på din tid med dessa konkreta tips

De flesta har någon gång tyckt att dynget har för få timmar. Det kan vara svårt att hinna med allt man måste och, framförallt, allt man vill. Om du varje dygn ägnar 8 timmar var till både jobb och sömn bör du ha 8 timmar kvar till fritid, alltså en tredjedel av...

Lär dig något nytt i 3 steg

Att lära sig något nytt kan kännas lockande, men det är inte helt lätt att veta var man ska börja. Om du känner igen dig är denna artikel för dig. Genom att följa dessa 3 steg kan du på ett enkelt sätt komma igång med en ny hobby, även om det såklart kommer krävas en...

Hur och vad man ska organisera

Det kan vara väldigt stressande att ha oordning omkring sig. Faktum är också att det kan försvåra vardagliga uppgifter som att städa och minska ens produktivitet. Många önskar att de var bättre på att organisera, men det är svårt att veta var man ska börja. Gör det...