En enkel guide för att sluta skjuta upp saker

Många har svårt att ta tag i uppgifter, antingen för att det är svåra eller för att man saknar motivation. Det kan handla både om jobb eller skola och hushållsarbete. Då man tycker det är svårt att komma igång med något slutar det ofta med att man gör något annat för att undvika uppgiften.

Känner du igen dig i detta kan du ta hjälp av den här guiden för att sluta skjuta upp saker.

1. Ta bort distraktioner

Det är svårt att få något gjort om man har mycket distraktioner. Det kan vara allt från din mobil som lyser upp med notiser hela tiden eller ljud runt omkring dig. Försök hitta någonstans att sitta där du inte blir störd.

Ta sedan bort andra distraktioner som du själv kan kontrollera. Sätt mobilen på ljudlöst eller lägg undan den, ha inte på tv:n i bakgrunden om den riskerar att fånga din uppmärksamhet o.s.v.

2. Lägg upp en plan

När du hittat ett bra ställe att sitta på är det dags att komma igång. En anledning till att man skjuter upp saker brukar vara att man har för mycket att göra och inte riktigt vet var man ska börja. Även om du bara har en uppgift att ta tag i bör du följa det här steget.

Om du har flera uppgifter börjar du med att skriva upp de och sedan försöka hitta en prioritetsordning, alltså försöka identifiera vilken eller vilka uppgifter som är viktigast, så du vet var du ska börja. Har du bara en uppgift kan du dela upp den i flera steg, för att kunna bocka av efter hand du blir klar med något.

3. Ta en sak i taget

Det viktigaste när man skall ta itu med uppgifterna är att ta en sak i taget, en uppgift eller del av uppgift åt gången. Om du måste svara på fem mejl börjar du med att svara på ett och om du ska städa hela hemmet börjar du med ett rum.

Försöker man göra allt på en gång är risken stor att man tappar motivationen och får svårt att fokusera. Därför är det bättre att fokusera på en sak i taget. Dessutom kan det vara ganska motiverande att bli klar med en sak och kunna stryka den.

Andra artiklar

Vilka delar av huset är viktigast att underhålla?

Bostadsägande innebär mer än bara att ha ett ställe att bo på. Det är en investering som kräver regelbundet underhåll för att säkerställa att det inte bara ser bra ut, utan också förblir funktionellt och säkert på lång sikt. Men med så många delar och system som utgör...

De främsta fördelarna med att anlita en takläggare

Oavsett om du äger en bostadsfastighet eller ett kommersiell fastighet kommer det tillfällen då taket behöver repareras eller bytas ut. I dessa situationer kan det vara frestande att överväga att göra det själv för att spara pengar. Men det finns många fördelar med...

Dags att putsa om fasaden (tänk på detta)

Det är lika viktigt att ta hand om hemmets inre som att underhålla dess yttre. Fasaden, som är husets ansikte utåt, kan med tiden förlora sin lyster och charm på grund av väder och vind. Det kan det vara dags att putsa om fasaden. Att putsa om fasaden är ett stort...

Hur ansöker man om bygglov?

När du har bestämt dig för att bygga något nytt, oavsett om det är en uteplats, en tillbyggnad eller kanske ett helt nytt hus, är det dags att ansöka om bygglov. Processen startar genom att du skickar in din ansökan till Byggnadsnämnden i kommunen där du bor. Men att...