En enkel guide för att sluta skjuta upp saker

Många har svårt att ta tag i uppgifter, antingen för att det är svåra eller för att man saknar motivation. Det kan handla både om jobb eller skola och hushållsarbete. Då man tycker det är svårt att komma igång med något slutar det ofta med att man gör något annat för att undvika uppgiften.

Känner du igen dig i detta kan du ta hjälp av den här guiden för att sluta skjuta upp saker.

1. Ta bort distraktioner

Det är svårt att få något gjort om man har mycket distraktioner. Det kan vara allt från din mobil som lyser upp med notiser hela tiden eller ljud runt omkring dig. Försök hitta någonstans att sitta där du inte blir störd.

Ta sedan bort andra distraktioner som du själv kan kontrollera. Sätt mobilen på ljudlöst eller lägg undan den, ha inte på tv:n i bakgrunden om den riskerar att fånga din uppmärksamhet o.s.v.

2. Lägg upp en plan

När du hittat ett bra ställe att sitta på är det dags att komma igång. En anledning till att man skjuter upp saker brukar vara att man har för mycket att göra och inte riktigt vet var man ska börja. Även om du bara har en uppgift att ta tag i bör du följa det här steget.

Om du har flera uppgifter börjar du med att skriva upp de och sedan försöka hitta en prioritetsordning, alltså försöka identifiera vilken eller vilka uppgifter som är viktigast, så du vet var du ska börja. Har du bara en uppgift kan du dela upp den i flera steg, för att kunna bocka av efter hand du blir klar med något.

3. Ta en sak i taget

Det viktigaste när man skall ta itu med uppgifterna är att ta en sak i taget, en uppgift eller del av uppgift åt gången. Om du måste svara på fem mejl börjar du med att svara på ett och om du ska städa hela hemmet börjar du med ett rum.

Försöker man göra allt på en gång är risken stor att man tappar motivationen och får svårt att fokusera. Därför är det bättre att fokusera på en sak i taget. Dessutom kan det vara ganska motiverande att bli klar med en sak och kunna stryka den.

Andra artiklar

Allt du behöver veta om stenläggning

Planerar du att genomföra en stenläggning runt ditt hem eller i din trädgård? Då har du kommit rätt. I denna artikel kommer vi att beröra de grundläggande aspekterna av stenläggning, från val av material till de tekniker som säkerställer ett hållbart och bra resultat....

4 saker du kanske inte visste om takbyte

Takbyte är en stor investering och ett projekt som kräver noggrann planering. Det är inte bara en fråga om att välja rätt material och hantverkare, utan det finns också en rad andra aspekter att ta hänsyn till. I denna artikel avslöjar vi fyra kanske mindre kända...

5 vanliga frågor inför ett takbyte

Att byta tak kan vara en omfattande och ofta kostsam uppgift som kräver noggrann planering och förberedelse. Det finns många aspekter att tänka på, från materialval till tidsramar och kostnader. Det är således inte ovanligt att en rad frågor kan komma att dyka upp när...