En enkel guide för att sluta skjuta upp saker

Många har svårt att ta tag i uppgifter, antingen för att det är svåra eller för att man saknar motivation. Det kan handla både om jobb eller skola och hushållsarbete. Då man tycker det är svårt att komma igång med något slutar det ofta med att man gör något annat för att undvika uppgiften.

Känner du igen dig i detta kan du ta hjälp av den här guiden för att sluta skjuta upp saker.

1. Ta bort distraktioner

Det är svårt att få något gjort om man har mycket distraktioner. Det kan vara allt från din mobil som lyser upp med notiser hela tiden eller ljud runt omkring dig. Försök hitta någonstans att sitta där du inte blir störd.

Ta sedan bort andra distraktioner som du själv kan kontrollera. Sätt mobilen på ljudlöst eller lägg undan den, ha inte på tv:n i bakgrunden om den riskerar att fånga din uppmärksamhet o.s.v.

2. Lägg upp en plan

När du hittat ett bra ställe att sitta på är det dags att komma igång. En anledning till att man skjuter upp saker brukar vara att man har för mycket att göra och inte riktigt vet var man ska börja. Även om du bara har en uppgift att ta tag i bör du följa det här steget.

Om du har flera uppgifter börjar du med att skriva upp de och sedan försöka hitta en prioritetsordning, alltså försöka identifiera vilken eller vilka uppgifter som är viktigast, så du vet var du ska börja. Har du bara en uppgift kan du dela upp den i flera steg, för att kunna bocka av efter hand du blir klar med något.

3. Ta en sak i taget

Det viktigaste när man skall ta itu med uppgifterna är att ta en sak i taget, en uppgift eller del av uppgift åt gången. Om du måste svara på fem mejl börjar du med att svara på ett och om du ska städa hela hemmet börjar du med ett rum.

Försöker man göra allt på en gång är risken stor att man tappar motivationen och får svårt att fokusera. Därför är det bättre att fokusera på en sak i taget. Dessutom kan det vara ganska motiverande att bli klar med en sak och kunna stryka den.

Andra artiklar

Riva hus Stockholm – vem vänder man sig till?

Oavsett om ska riva ett helt hus eller delar av en byggnad är det viktigt att jobbet görs på rätt sätt, både för säkerhetens skull och för miljön. En rivning Stockholm ställer särskilda krav på hantering av rivningsmaterial och hänsyn till omkringliggande bebyggelse....

Hur mycket kostar en takläggare i timmen?

När taket behöver bytas eller repareras är det många som börjar funderar på vad det kostar att anlita en takläggare. Priset kan variera beroende på vad som ska göras och var du bor. Idag kommer vi just titta närmare på vad en takläggare kostar i timmen och vad som...

Vad kostar det att byta värmesystem?

Att byta värmesystem är en stor investering, men det är ofta en nödvändig åtgärd för att minska energikostnaderna och öka levnadsstandarden i hemmet. Kostnaderna kan variera beroende på vilket system du väljer och förutsättningarna i din bostad. Genom att förstå vilka...