En enkel guide för att sluta skjuta upp saker

Många har svårt att ta tag i uppgifter, antingen för att det är svåra eller för att man saknar motivation. Det kan handla både om jobb eller skola och hushållsarbete. Då man tycker det är svårt att komma igång med något slutar det ofta med att man gör något annat för att undvika uppgiften.

Känner du igen dig i detta kan du ta hjälp av den här guiden för att sluta skjuta upp saker.

1. Ta bort distraktioner

Det är svårt att få något gjort om man har mycket distraktioner. Det kan vara allt från din mobil som lyser upp med notiser hela tiden eller ljud runt omkring dig. Försök hitta någonstans att sitta där du inte blir störd.

Ta sedan bort andra distraktioner som du själv kan kontrollera. Sätt mobilen på ljudlöst eller lägg undan den, ha inte på tv:n i bakgrunden om den riskerar att fånga din uppmärksamhet o.s.v.

2. Lägg upp en plan

När du hittat ett bra ställe att sitta på är det dags att komma igång. En anledning till att man skjuter upp saker brukar vara att man har för mycket att göra och inte riktigt vet var man ska börja. Även om du bara har en uppgift att ta tag i bör du följa det här steget.

Om du har flera uppgifter börjar du med att skriva upp de och sedan försöka hitta en prioritetsordning, alltså försöka identifiera vilken eller vilka uppgifter som är viktigast, så du vet var du ska börja. Har du bara en uppgift kan du dela upp den i flera steg, för att kunna bocka av efter hand du blir klar med något.

3. Ta en sak i taget

Det viktigaste när man skall ta itu med uppgifterna är att ta en sak i taget, en uppgift eller del av uppgift åt gången. Om du måste svara på fem mejl börjar du med att svara på ett och om du ska städa hela hemmet börjar du med ett rum.

Försöker man göra allt på en gång är risken stor att man tappar motivationen och får svårt att fokusera. Därför är det bättre att fokusera på en sak i taget. Dessutom kan det vara ganska motiverande att bli klar med en sak och kunna stryka den.

Andra artiklar

Vad innefattar en innergårdsrenovering?

Innergårdsrenovering är en omfattande process som syftar till att förbättra och förnya innergårdar. Projektet kan omfatta markarbete, plantering och installation av nya ytor och strukturer. En renovering av innergården kan innehålla flera olika saker. Allt från...

Vilka olika taktyper är vanligast i Sverige?

Tak är mer än bara ett skydd mot väder och vind. De utgör en del av husets arkitektur och estetik. Med många olika taktyper att välja mellan kan beslutet om vilket tak som är bäst för ett nytt hus kännas överväldigande. Här nedanför idag kommer vi därför att ta en...

Fördelar och nackdelar med solceller

Oavsett om du planerar att skaffa solceller Dalarna eller någon annanstans i Sverige finns det flera fördelar och nackdelar med att investera i denna form av förnybar energi. Solenergi anses vara en av de mest hållbara energikällorna, vilket gör den till ett...