En enkel guide för att sluta skjuta upp saker

Många har svårt att ta tag i uppgifter, antingen för att det är svåra eller för att man saknar motivation. Det kan handla både om jobb eller skola och hushållsarbete. Då man tycker det är svårt att komma igång med något slutar det ofta med att man gör något annat för att undvika uppgiften.

Känner du igen dig i detta kan du ta hjälp av den här guiden för att sluta skjuta upp saker.

1. Ta bort distraktioner

Det är svårt att få något gjort om man har mycket distraktioner. Det kan vara allt från din mobil som lyser upp med notiser hela tiden eller ljud runt omkring dig. Försök hitta någonstans att sitta där du inte blir störd.

Ta sedan bort andra distraktioner som du själv kan kontrollera. Sätt mobilen på ljudlöst eller lägg undan den, ha inte på tv:n i bakgrunden om den riskerar att fånga din uppmärksamhet o.s.v.

2. Lägg upp en plan

När du hittat ett bra ställe att sitta på är det dags att komma igång. En anledning till att man skjuter upp saker brukar vara att man har för mycket att göra och inte riktigt vet var man ska börja. Även om du bara har en uppgift att ta tag i bör du följa det här steget.

Om du har flera uppgifter börjar du med att skriva upp de och sedan försöka hitta en prioritetsordning, alltså försöka identifiera vilken eller vilka uppgifter som är viktigast, så du vet var du ska börja. Har du bara en uppgift kan du dela upp den i flera steg, för att kunna bocka av efter hand du blir klar med något.

3. Ta en sak i taget

Det viktigaste när man skall ta itu med uppgifterna är att ta en sak i taget, en uppgift eller del av uppgift åt gången. Om du måste svara på fem mejl börjar du med att svara på ett och om du ska städa hela hemmet börjar du med ett rum.

Försöker man göra allt på en gång är risken stor att man tappar motivationen och får svårt att fokusera. Därför är det bättre att fokusera på en sak i taget. Dessutom kan det vara ganska motiverande att bli klar med en sak och kunna stryka den.

Andra artiklar

Hur mycket kostar det att byta tak 2025?

Ett nytt tak kan vara nödvändigt när det gamla har börjat läcka, när takpannorna är slitna eller när isoleringen inte längre fungerar som den ska. Kostnaden för att lägga om ett tak varierar beroende på flera saker, såsom materialval, takets storlek och...

När kan du själv göra din VVS-installation?

Många som ska fixa eller renovera sitt hem funderar över vad de får göra själva när det gäller rör och vatten. Ibland kan det kännas lockande att försöka själv, särskilt när det handlar om att spara pengar. Men VVS-arbeten är inget man bör göra utan rätt kunskap och...

Så väljer du rätt elektriker för ditt projekt

Felaktigt utförda elinstallationer kan leda till både olyckor och kostsamma skador. Därför är det viktigt att anlita kunniga och auktoriserade elektriker som kan utföra jobbet på ett säkert sätt. Oavsett om det gäller att installera nya eluttag, byta elsystem eller...

Kostnad för fönsterbyte i Uppsala

Bor du i Uppsala och funderar på att byta fönster? Då har du kommit till rätt artikel. Många undrar vad det kostar och vilka faktorer som påverkar priset.Idag går vi igenom vad som kan göra ett fönsterbyte billigare eller dyrare, vilka alternativ som finns och hur du...