Allt du behöver veta om LEI-koder

I en värld som blir allt mer globaliserad och digitaliserad så är det viktigt att kunna veta vilka parter som är involverade i ekonomiska transaktioner och handel med värdepapper. Så, hur kan man då göra detta?

Svaret är att man använder sig av något som kallas för Legal Entity Identifier (LEI). Dessa LEI-koder fungerar som ett globalt pass som tillåter en juridisk person (t.ex. ett företag) att delta i finansiella transaktioner över hela världen. Men vad innebär det egentligen? Varför behöver man en LEI-kod och hur skaffar man en? Låt oss gå igenom allt det grundläggande du behöver veta om dessa koder.

Vad är en LEI-kod?

En LEI-kod är som sagt en kod som tilldelas juridiska personer som deltar i finansiella transaktioner. Koden är utformad för att vara en unik identifierare för dess innehavare och detta används för att öka transparensen.

LEI-systemet infördes efter finanskrisen 2008 för att skapa mer öppenhet på de globala finansiella marknaderna. Tidigare var det svårt att spåra vilka företag som faktiskt stod bakom vissa finansiella transaktioner, vilket skapade osäkerhet och risk. LEI-koden gör det möjligt att snabbt och enkelt identifiera varje juridisk enhet i en transaktion.

Hur vet man om man behöver en LEI-kod?

Ditt företag eller organisation behöver en LEI-kod vid handel med värdepapper och derivatinstrument, men det gäller däremot inte handel med fondandelar.

Är du osäker på om ditt företag behöver en leikod är det bra om du läser på ordentligt på nätet, alternativt tar kontakt med en expert inom området eller någon av de leverantörer som tillhandahåller LEI-koder.  De kan hjälpa dig att förstå vilka regler som gäller för ditt företag och om du behöver en LEI-kod för att uppfylla dessa regler.

Hur ansöker man om en LEI-kod?

Det är en relativt enkel process att ansöka om en LEI-kod, särkilt om du använder en onlinetjänst som är speciellt utformad för just detta ändamål. Numera finns det flertalet olika webbtjänster där du kan ansöka om en LEI-kod och det gör också att man bör jämföra de olika alternativen mot varandra för att hitta bästa pris.

Kom ihåg att en LEI-kod behöver förnyas då och då. Det är möjligt att köpa en LEI-kod som förnyas 1 år i taget, men man kan även köpa exempelvis 3-5 år i förväg så att man slipper förnya varje år. Fördelen med att köpa en längre tidsperiod är att man vanligtvis kan få ner priset per år en hel del genom att göra ett lite större köp direkt.

När börjar LEI-koden att gälla?

LEI-koden börjar inte gälla omedelbart när du har ansökt om den. Istället måste den först verifieras och läggas till i GLEIF-databasen. Denna databas används av banker och andra finansiella institutioner för att kontrollera giltigheten av LEI-koder.

Uppdateringar av GLEIF-databasen sker dagligen och vanligtvis kommer du att ha din LEI-kod inom 24 timmar. Men det kan både gå snabbare och ta längre tid än så vilket man bör vara medveten om. Det är därmed bra att vara ute i god tid för att vara på säkra sidan om man vet med sig att man kommer behöva en LEI-kod inom kort.

Andra artiklar

Vad innefattar en innergårdsrenovering?

Innergårdsrenovering är en omfattande process som syftar till att förbättra och förnya innergårdar. Projektet kan omfatta markarbete, plantering och installation av nya ytor och strukturer. En renovering av innergården kan innehålla flera olika saker. Allt från...

Vilka olika taktyper är vanligast i Sverige?

Tak är mer än bara ett skydd mot väder och vind. De utgör en del av husets arkitektur och estetik. Med många olika taktyper att välja mellan kan beslutet om vilket tak som är bäst för ett nytt hus kännas överväldigande. Här nedanför idag kommer vi därför att ta en...

Fördelar och nackdelar med solceller

Oavsett om du planerar att skaffa solceller Dalarna eller någon annanstans i Sverige finns det flera fördelar och nackdelar med att investera i denna form av förnybar energi. Solenergi anses vara en av de mest hållbara energikällorna, vilket gör den till ett...