Allt du behöver veta om LEI-koder

I en värld som blir allt mer globaliserad och digitaliserad så är det viktigt att kunna veta vilka parter som är involverade i ekonomiska transaktioner och handel med värdepapper. Så, hur kan man då göra detta?

Svaret är att man använder sig av något som kallas för Legal Entity Identifier (LEI). Dessa LEI-koder fungerar som ett globalt pass som tillåter en juridisk person (t.ex. ett företag) att delta i finansiella transaktioner över hela världen. Men vad innebär det egentligen? Varför behöver man en LEI-kod och hur skaffar man en? Låt oss gå igenom allt det grundläggande du behöver veta om dessa koder.

Vad är en LEI-kod?

En LEI-kod är som sagt en kod som tilldelas juridiska personer som deltar i finansiella transaktioner. Koden är utformad för att vara en unik identifierare för dess innehavare och detta används för att öka transparensen.

LEI-systemet infördes efter finanskrisen 2008 för att skapa mer öppenhet på de globala finansiella marknaderna. Tidigare var det svårt att spåra vilka företag som faktiskt stod bakom vissa finansiella transaktioner, vilket skapade osäkerhet och risk. LEI-koden gör det möjligt att snabbt och enkelt identifiera varje juridisk enhet i en transaktion.

Hur vet man om man behöver en LEI-kod?

Ditt företag eller organisation behöver en LEI-kod vid handel med värdepapper och derivatinstrument, men det gäller däremot inte handel med fondandelar.

Är du osäker på om ditt företag behöver en leikod är det bra om du läser på ordentligt på nätet, alternativt tar kontakt med en expert inom området eller någon av de leverantörer som tillhandahåller LEI-koder.  De kan hjälpa dig att förstå vilka regler som gäller för ditt företag och om du behöver en LEI-kod för att uppfylla dessa regler.

Hur ansöker man om en LEI-kod?

Det är en relativt enkel process att ansöka om en LEI-kod, särkilt om du använder en onlinetjänst som är speciellt utformad för just detta ändamål. Numera finns det flertalet olika webbtjänster där du kan ansöka om en LEI-kod och det gör också att man bör jämföra de olika alternativen mot varandra för att hitta bästa pris.

Kom ihåg att en LEI-kod behöver förnyas då och då. Det är möjligt att köpa en LEI-kod som förnyas 1 år i taget, men man kan även köpa exempelvis 3-5 år i förväg så att man slipper förnya varje år. Fördelen med att köpa en längre tidsperiod är att man vanligtvis kan få ner priset per år en hel del genom att göra ett lite större köp direkt.

När börjar LEI-koden att gälla?

LEI-koden börjar inte gälla omedelbart när du har ansökt om den. Istället måste den först verifieras och läggas till i GLEIF-databasen. Denna databas används av banker och andra finansiella institutioner för att kontrollera giltigheten av LEI-koder.

Uppdateringar av GLEIF-databasen sker dagligen och vanligtvis kommer du att ha din LEI-kod inom 24 timmar. Men det kan både gå snabbare och ta längre tid än så vilket man bör vara medveten om. Det är därmed bra att vara ute i god tid för att vara på säkra sidan om man vet med sig att man kommer behöva en LEI-kod inom kort.

Andra artiklar

Allt du behöver veta om stenläggning

Planerar du att genomföra en stenläggning runt ditt hem eller i din trädgård? Då har du kommit rätt. I denna artikel kommer vi att beröra de grundläggande aspekterna av stenläggning, från val av material till de tekniker som säkerställer ett hållbart och bra resultat....

4 saker du kanske inte visste om takbyte

Takbyte är en stor investering och ett projekt som kräver noggrann planering. Det är inte bara en fråga om att välja rätt material och hantverkare, utan det finns också en rad andra aspekter att ta hänsyn till. I denna artikel avslöjar vi fyra kanske mindre kända...

5 vanliga frågor inför ett takbyte

Att byta tak kan vara en omfattande och ofta kostsam uppgift som kräver noggrann planering och förberedelse. Det finns många aspekter att tänka på, från materialval till tidsramar och kostnader. Det är således inte ovanligt att en rad frågor kan komma att dyka upp när...