Fel i badrummet du kan fixa själv

rörmokare Norrtälje

Trots att man ska vara försiktig med att ta vatten över huvudet när det kommer till att reparera och byta ut saker i badrummet finns det faktiskt en hel del vanliga problem som man kan åtgärda på egen hand.

Att känna igen dessa problem och veta att de ofta kan lösas utan hjälp från en rörmokare (t.ex. en rörmokare Norrtälje eller någon annanstans) kan spara både tid och pengar. Här kommer en sammanställning av några vanliga badrumsproblem som du kanske kan fixa själv.

Droppande kranar

En droppande kran är inte bara irriterande, den kan också slösa mycket vatten över tid.

Ofta beror problemet på slitna packningar eller o-ringar som behöver bytas ut. Detta är en relativt enkel åtgärd som de flesta kan lära sig att utföra med rätt verktyg och lite tålamod.

Rinnande toalett

En toalett som fortsätter att rinna efter du spolat kan vara både störande och kostsam.

Vanliga orsaker inkluderar problem med flottören, påfyllningsventilen eller tätningen i spolcisternen. Många av dessa komponenter kan enkelt bytas ut utan behov av specialverktyg.

Långsamt avlopp

Ett avlopp där vattnet rinner långsamt är ofta ett tecken på att det kan finnas att stopp.

I många fall kan detta åtgärdas med hjälp av en vanlig avloppsrensare eller en blandning av bakpulver och vinäger. För mer envisa stopp finns det speciella verktyg som kan användas för att rensa avloppet.

Lösa kakelplattor

Lösa kakelplattor kan vara ett tecken på fuktproblem, men om det bara handlar om en eller två plattor kan det ofta fixas med nytt kakelfix.

Det är dock viktigt att hitta och åtgärda eventuella underliggande fuktproblem innan plattorna sätts fast igen.

Mögel på fogarna

Mögel på kakelfogarna är ett vanligt problem i fuktiga badrum.

I många fall kan detta åtgärdas genom noggrann rengöring med specialprodukter eller en blandning av vatten och blekmedel. För att förebygga problemet är god ventilation och regelbunden rengöring viktigt.

Lågt vattentryck

Lågt vattentryck i duschen eller kranen beror ofta på kalkavlagringar.

Att rengöra eller byta ut munstycken och filter kan ofta lösa problemet. I vissa fall kan det också bero på en delvis stängd avstängningsventil som behöver öppnas helt.

Avslutningsvis

Medan dessa problem ofta kan åtgärdas på egen hand är det viktigt att tänka på sina begränsningar. Om du är osäker på hur du ska hantera ett problem, eller om det verkar vara mer omfattande än vad du först trodde, är det alltid bäst att kontakta en kunnig rörmokare.

Kom ihåg att vatten kan orsaka omfattande skador om det inte hanteras korrekt, så var alltid försiktig när du arbetar med VVS-relaterade problem. Ha rätt verktyg till hands, stäng av vattnet innan du börjar arbeta, och var beredd att kalla in hjälp om arbetet visar sig vara mer komplicerat än väntat.

Andra artiklar

Hur hittar man en seriös rörmokare i Älvsjö?

När vattnet droppar från taket, avloppet vägrar att samarbeta, eller värmesystemet plötsligt ger upp blir behovet av en pålitlig rörmokare snabbt uppenbart. För dig som bor i Älvsjö, liksom i resten av Stockholm, är det viktigt att hitta en seriös aktör som kan...

Så väljer du rätt VVS-företag i Solna

När det är dags att anlita en rörmokare Solna, eller egentligen var som helst i landet, är det viktigt att göra ett genomtänkt val. Ett pålitligt och skickligt VVS-företag kan inte bara lösa dina aktuella problem utan också förebygga framtida bekymmer. Här är några...

Bygglov vid takarbeten – vad gäller?

Har du nyligen anlitat en takläggare (t.ex. en takläggare Borås) för att lägga om taket på din bostad? Då är det först och främst viktigt att du är väl informerad om de regler och krav som gäller för bygglov vid takarbeten. I Sverige är byggnadsreglerna strikta och...