I denna artikel kommer vi att gå igenom 3 effektiva tips för att optimera er klassförsäljning. Vare sig ni säljer kakor, arrangerar en loppmarknad eller organiserar ett disco, kan dessa råd hjälpa er att tjäna pengar till klassen på bästa möjliga sätt.
Dessa tips är tänkta att hjälpa er att effektivisera er insamling och göra det möjligt för er att fokusera på det som verkligen är viktigt – att ha roligt tillsammans som en klass samtidigt som ni samlar ihop klasspengar.
1. Räkna på hur mycket pengar ni behöver
Det första steget för att tjäna pengar till klassen är att klargöra hur mycket pengar ni faktiskt behöver. Detta är viktigt för att kunna sätta upp realistiska mål och för att kunna mäta era framsteg.
Börja med att samla ihop alla era kostnader. När ni har koll på hur mycket pengar ni faktiskt kommer behöva för att genomföra den där klassresan som ni alltid drömt om. När ni har en tydlig bild av era kostnader, kan ni börja räkna på hur mycket ni behöver sälja för att täcka dessa kostnader
2. Välj rätt produkter att sälja
Valet av rätt produkter att sälja är kritiskt för att tjäna pengar till klassen. Det är viktigt att tänka igenom vilka produkter som skulle passa er målgrupp och säsong. Till exempel är det inte särskilt smart att sälja grillkol på vintern då det inte är säsong för grillning.
Vi rekommenderar att ni överväger kaffe som en produkt att sälja. Kaffe är en produkt som går att sälja året runt och som de flesta människor konsumerar dagligen. Läs mer på Kaffekassan om du vill veta mer kring hur du kan sälja kaffe med klassen.
3. Se till att era mål är rimliga
Mål och delmål är en viktig för att lyckas samla ihop pengar till klassen, men det är viktigt att dessa mål är rimliga. För höga mål kan skapa onödig press och stress, vilket kan påverka både stämningen och motivationen i klassen. Istället bör ni sikta på att sätta mål som är utmanande men ändå möjliga att uppnå.
Det kan som tidigare nämnt vara bra att börja med att räkna ut hur mycket pengar ni realistiskt kan förvänta er att tjäna innan ni sätter upp några mål att sträva efter. Ett annat tips är att bryta ner ert övergripande mål i mindre delmål. Detta kan göra uppgiften mindre överväldigande och mer hanterbar.