5 saker att göra istället för att scrolla på mobilen

När man har tråkigt är det inte helt ovanligt att man plockar upp mobilen och börjar scrolla. Inläggen på sociala medier är närmast bottenlösa och pågår i en evighet. Därför fastnar man lätt, ibland i flera timmar, utan att få något gjort.

Eftersom vi är så vana vid att alltid kunna ta till mobilen kan det vara svårt att veta hur man ska fördriva tiden utan den. Här kommer därför 5 tips på saker du kan göra utan din mobil.

1. Röra på sig

Ett stort problem med mobiler är att de ofta håller oss stilla, med nacken böjd. Prova att lägga undan mobilen en stund och rör på dig. Det kan vara något så enkelt som att stretcha i fem minuter. Har man lite mer tid kan man istället ta en promenad i naturen eller till och med genomföra ett helt träningspass.

2. Läsa

Det finns mycket att läsa på mobilen och numera går det att hitta både tidningar och böcker där. För att komma undan skärmen kan man dock prova att läsa en fysisk bok eller tidning. Ännu bättre blir det om man sätter sig ute och får lite frisk luft och dagsljus.

3. Umgås med någon

Med dagens teknik kan man få kontakt med i princip vem som helt när som helst. Då glömmer man lätt bort att träffas i verkligheten, eftersom man uppfyller sina sociala behov genom mobilen. Därför bör man lägga undan sin mobil och träffa en vän. Att skicka sms är inte detsamma som att prata ansikte mot ansikte.

4. Laga mat/baka

Ett bra sätt att komma undan skärmar en stund, som dessutom ger en god slutprodukt, är att baka eller laga mat. Det bästa är om man har en receptbok där man kanske kan hitta ett nytt recept att prova. Annars finns det massor av recept på nätet som man kan skriva ut eller skriva ner för att slippa använda sig av mobilen.

5. Vara kreativ

Ett sätt att fördriva tiden utan en mobil är att vara kreativ. Det kan innebära att man skriver något eller kanske målar en tavla. Man kan också rita och om man inte känner sig särskilt kreativ kan man färglägga i en målarbok för vuxna. Det finns många sätt att vara kreativ men när man hittar ett som passar är det en perfekt ersättning för skärmtid.

Det finns alltså många saker att göra utan en skärm, även om det kan vara svårt att släppa mobilen. Om du provar några av dessa saker kanske du snart inser att du trots allt klarar dig bra utan den!

Lämna en kommentar