3 tips för att spara pengar

Många upplever att det kan vara svårt att få pengarna att räcka till, men är det verkligen så att man har för lite pengar? Kanske är det så att vi helt enkelt är ganska dåliga på att spara. Här kommer därför 3 tips för dig som önskar ha pengar kvar även i slutet av månaden.

Sluta äta ute

En stor utgift för många är måltider på restauranger, dyra koppar kaffe från fina caféer och dylikt. Mat måste vi ha, men det behöver inte tömma plånboken. Det du betalar för en lunch eller middag ute skulle räcka till flera middagar hemma, precis som att kaffepengarna, om de lades på en påse kaffepulver, skulle räcka till betydligt fler koppar.

För att ta det steget längre kan man försöka planera sina hemlagade måltider så att inget behöver kastas och därmed slösa pengar. Ingredienser du inte behöver så mycket av kan köpas i mindre förpackningar för att slippa kasta hälften. Däremot bör du köpa sådant du använder ofta i storpack eftersom det oftast blir billigare.

Rensa – och sälj

Ännu ett bra tips är att rensa hemma. Du har säkert tänkt någon gång att du skulle behöva nya kläder, trots att du har garderoben full. Innan du köper något nytt bör du rensa i garderoben. Kanske hittar du kläder du glömt bort eller som kan göras om för att passa dig bättre. På så sätt får du nya kläder utan att det kostar något!

Om man trots det vill köpa något nytt kan man rensa hemma och sälja allt man inte använder eller behöver längre. Då kan du tjäna lite extra pengar och köpa något nytt till dig själv utan att behöva ta det från din vanliga månadslön.

Planera och ha koll

Det kanske viktigaste är att planera och ha koll. Det kan innebära att man gör en budget i början av varje månad och sedan håller koll på sina inkomster och utgifter. När du gör din budget bör du se till att fundera på om du har några onödiga utgifter som kan tas bort. Kanske prenumererar du på en tidning du knappt läser?

När du är färdig med din budget är det viktigt att du följer den. Tänk på att ha koll på vad du spenderar så att du inte överstiger någon av dina gränser. Kanske kan du till och med hitta utrymme i budgeten för att spara lite pengar varje månad, vilket alltid är bra att ha.

Sammanfattningsvis finns det flera sätt att spara pengar utan att du behöver leva på bröd och vatten. Kom ihåg att tänka lite extra innan du köper något nytt men var inte heller rädd för att unna dig något då och då.

Andra artiklar

Hur man tänker klimatsmart i vardagen

Det blir allt viktigare att tänka på klimatet, i alla fall om man utgår efter hur mycket det pratas om det. Alla kan inte bli miljöhjältar som lever utan att påverka klimatet, men det finns mycket man kan göra ändå. Här kommer därför några tips för dig som vill leva...

3 tips för att spara tid

De flesta har någon gång tyckt att dynget har för få timmar. Det kan vara svårt att hinna med allt man måste och, framförallt, allt man vill. Om du varje dygn ägnar 8 timmar var till både jobb och sömn bör du ha 8 timmar kvar till fritid, alltså en tredjedel av...

Lär dig något nytt i 3 steg

Att lära sig något nytt kan kännas lockande, men det är inte helt lätt att veta var man ska börja. Om du känner igen dig är denna artikel för dig. Genom att följa dessa 3 steg kan du på ett enkelt sätt komma igång med en ny hobby, även om det såklart kommer krävas en...

Hur och vad man ska organisera

Att ha oordning omkring sig kan vara väldigt stressande. Det kan dessutom försvåra vardagliga uppgifter som att städa och minska ens produktivitet. Många önskar att de var bättre på att organisera, men det är svårt att veta var man ska börja. Gör det enkelt Vem som...